destilační přístroj

host - 220.205 (?)
9.1.2012 22:01

čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka!

Logika je moje silná stránka: Znovu opakuji svoji otázku: Jak Vám asi na Vaší aparatuře trvá než-li prohřejete přechodník mezi vařákem a chladičem? Bohužel jsem odpoveď nezaznemenal. Jinak jste toho ovšem napsal dost!

A čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka! Zvláště při pomalém topení a dobrém odělení fakcí dle teplot par/stupnovitosti!

A co si s tím větším sklonem počnete? Jak to ošetříte při přípravě pálenky? A jak se vyrovnáte se z neustále se zvyšující se teplotou přechodníku  (trubicí) mezi vařákem a chladičem na kterém po 3 minutách ani ruku neudržíte, protože je nad míru teplý? Samozřejmě, že to nevíte a ani to vědět nemůžete, protože na přestupník (trubici)mezi vařákem a chladičem raději nešaháte, mohl byste se spálit a to dost bolí. Už po obebrání úkapů má tento přechodník mezi vařákem a chladičem min. 80 °C, víte to?

Ta Vaše poznámka o refluxu mě fakt pobavila. Prosím, Vás co to podle vašehoho názoru reflux je? Nechci definici, to ne, ale jak ho řídíte?  Abychom si rozuměli, trochu Vás podezírám z toho, že používáte termíny, které neumíte definovat, ale rád se Vám omluvím, pokud mě přesvědčíte o opaku. Takže jak jste to s tím refluxem myslel, tedy jak ho řídíte?? slosar_petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 45.252 (?), 9.1.2012 20:46

Jednoznačně záleží na sklonu propojovací trubky!

Logicky, proč asi například všechny destil kotle mají velmi vypouklé zvony a některé i značně vysoké... protože už ony zvony-poklice velkou část výše vroucích par kondenzují!

A čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka! Zvláště při pomalém topení a dobrém odělení fakcí dle teplot par/stupnovitosti! Jen při konci pálení samozřejmě z absencí etanolových par, logicky dochází k vzestupu teplot a to i propojovací trubky, ale to už je úkol obsluhy oddělit konec.

Kdo někdy pálil v obyčejném hrnci s prakticky žádnou výškou a nepatrnou propojovací trubkou, jistě ví jaký je rozdíl v kvalitě!

Jinak na konec-Samozřejmě nejlepší na oddělení frakcí a velmi jemnou pálenku je jednoznačně přímá vysoká a úzká náplnová rektifikační kolona s doslova přímým zpětným regulovatelným tokem refluxu zpět do kolony...!

host - 220.205 (?), 9.1.2012 22:01

čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka!

Logika je moje silná stránka: Znovu opakuji svoji otázku: Jak Vám asi na Vaší aparatuře trvá než-li prohřejete přechodník mezi vařákem a chladičem? Bohužel jsem odpoveď nezaznemenal. Jinak jste toho ovšem napsal dost!

A čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka! Zvláště při pomalém topení a dobrém odělení fakcí dle teplot par/stupnovitosti!

A co si s tím větším sklonem počnete? Jak to ošetříte při přípravě pálenky? A jak se vyrovnáte se z neustále se zvyšující se teplotou přechodníku  (trubicí) mezi vařákem a chladičem na kterém po 3 minutách ani ruku neudržíte, protože je nad míru teplý? Samozřejmě, že to nevíte a ani to vědět nemůžete, protože na přestupník (trubici)mezi vařákem a chladičem raději nešaháte, mohl byste se spálit a to dost bolí. Už po obebrání úkapů má tento přechodník mezi vařákem a chladičem min. 80 °C, víte to?

Ta Vaše poznámka o refluxu mě fakt pobavila. Prosím, Vás co to podle vašehoho názoru reflux je? Nechci definici, to ne, ale jak ho řídíte?  Abychom si rozuměli, trochu Vás podezírám z toho, že používáte termíny, které neumíte definovat, ale rád se Vám omluvím, pokud mě přesvědčíte o opaku. Takže jak jste to s tím refluxem myslel, tedy jak ho řídíte?? slosar_petr@seznam.cz

host - 45.252 (?), 9.1.2012 22:11

Samozřejmě vše ověřeno praxí a praxe je více než okecávání na netu nebot "papír" snese všechno... zkrátka ve vzestupnosti trubky se neshodnem a neshodnete se ani s většinou co to má také ověřeno.

host - 220.205 (?), 9.1.2012 23:03

Tajemství řízeného refluxu jsem nalezl sám, pravda trvalo mi to asi 30 let, ale co nadělám. Mohl jsem opravovat nepitelné destiláty už dávno. slosar-petr@seznm.cz

host - 45.252 (?), 10.1.2012 15:16

Na mé koloně je přímo řízený reflux přepadovou trubkou a padá přímo do středu náplně kolony, myšleno samozřejmě do středu kruhového průřezu trubky s náplní(optimální rozstřik refluxu navíc neovlivněný chladněnjší stěnou hlavní trubky, byt je i ta zaizolovaná), hned nahoře pod refluxní hlavou(primárním chladičem).Odpouštěním hotové pálenky a její přesnou regulací řídím množství přepadeného refluxu zpět do kolony.Druhá ale už nepřímá regulace refluxu je teplotou a stupni připlého výkonu na el. tělesech v mém případě.A třetí nepřímá regulace refluxu ale již zanedbatelná co do síly ovlivnění je regulace množství a teploty chladící vody do primárního chladiče u mé kolony.

Jinak v zahraničí mají dle principu řízení kolony rozděleny kolony do:

-řízení teplotou a výkonem

-řízení kapalinou(refluxem)

-řízení parou (přímé částečné odebírání destilačních par a jejich kondenzace na hotový destilát) kombinované v jiné části kolony na kondenzaci všech zbývajících par na 100% reflux.

-řízení teplotou ch. vody a množstvím chladící vody.

Existují kolony řízené čistě jen jedním tímto výše popsaným způsobem a hybridní kombinací 2 způsobů řízení.

S výhodou využívám ve středu destilace přímé řízení refluxem, počátek a konec destilace částečně řídím teplotou a výkonem a na konci destilace i částečně výkonem chlazení.Dosáhne se tak plynulé ne moc kolísavé teploty par v hlavě kolony.

host - 64.137 (?), 11.1.2012 8:47

Má někdo zkušenost s tímto destilačním zařízením? Pokud ho někdo vlastní jak je spokojen a hlavně jaká je z něj slivovička?

A jestli má někdo elektrický kotel s Kovoděl Janča tak také, jak je spokojen s výrobkem. Děkuji

host - 45.252 (?), 11.1.2012 14:45

Polská kolona z KEG sudu...

Nevhodná pro malý objem 50L a úzké nalévací hrdlo nahoře(50mm)na ovocné kvasy.

Ještě tak rektifikace sladových a cukerných kvasů...

Navíc poměrně předražená... moc jich na Aukru neprodal...

Navíc jen nepřímé řízení refluxu, díky "U" konstrukci trubky kolony.

host - 248.32 (?), 12.1.2012 23:45

Mám aparaturu od firmy Kovoděl Janča a jsem spokojen nad očekávání. Je vybavena "talířovým chladičem", který mě překvapil svou účinností. Aparaturu jsem vybavil procesorovým řízením kde u vstupu do chladiče se dá udržet teplota +-0,2 stupně Celsia, topná tělesa o celkovém příkonu 9kW jsou spínána pomocí SSR relé.Jelikož snímám teploty jak z topné vody, z klobouku i z místa před chladičem, musím dát za pravdu panu Slosarovi, ze rozdíly teplot se po dosazení teploty před chladičem liší zhruba jen o 2 stupně čímž "efekt"deflegmátoru spojovací trubky je nicotný.Na případné otázky rád odpovím. Mnoho zdaru všem, kterým jde o kvalitu a ne o kvantitu.

S.

host - 64.137 (?), 13.1.2012 12:35

Je rozdíl mezi slivovicí vypálenou v rektifikační koloně na jedno vypalování, a slivovicí dvakrát přepalovanou? Ptám se čistě z nevědomosti, bez nějakého chytračení. Četl jsem tu už oba názory. Jedná se mi převážně o vůni a chuť destilátu. Děkuji za reakce.

host - 69.78 (?), 13.1.2012 15:22

Dobrý den. Mohl byste prosím přidat foto? Také uvažuji o koupi aparatury od firmy Kovoděl. Zajímal by mě hlavně ten procesor. Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz