Červíci v kvasu, co s tím?

host - 39.70 (?)
3.2.2010 20:04

Omlouvám se za zpoždění, narazil jsem na tento dotaz teprve teď.

Ve filmu "Na chalupě u lesa" to byla "delikatesa", jednalo se sice o "slívy", ale to je nepodstatné... opravdu nemají podstatný vliv.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 102.230 (?), 27.7.2009 13:14, zobrazeno: 12926x

zdravím, prosím o radu. zkoušíme s kamarádem poprvé dělat pálenku, nasbírali jsme 250 l třešní, všechny rozmělnili, sud jsme přikryli igelitem, který jsme zavázali provázkem okolo sudu (možná né dost pevně). Dnes jsou to 3 týdny od začátku kvašení a na povrchu se nám vyrojili nějaký červíci. Nevíte prosím čím to je, co to je a co s tím dělat? Je kvas zničený, nebo bude stačit vrchní vrstvu s červama seškrábnout? Do teď to kvasilo uplně bezvadně (pořádně to bublalo), nyní to už jenom lehce šumí. Kamarád mi říkal, že to jsou larvy kvasných mušek. Prosím o radu. Díky Lukáš

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 30.121 (?), 28.7.2009 16:33

Stáva sa mi to niekedy pri slivkách tiež.  Vrchnú vstvu s chrobákmi jednoducho odstránim. Nepostrehol som zmenu kvality destilátu oproti bezčervivým. Pôvod nepoznám. 

V tomto čase by som riadne preveril Váš čerešňový kvas, či už nie je vhodný čas na pálenie. U čerešní zvlášť pozor. Mám pocit že čerešne by už v tomto čase, po týchto horúčavách vykvasené a vypálené.

host - 39.70 (?), 3.2.2010 20:04

Omlouvám se za zpoždění, narazil jsem na tento dotaz teprve teď.

Ve filmu "Na chalupě u lesa" to byla "delikatesa", jednalo se sice o "slívy", ale to je nepodstatné... opravdu nemají podstatný vliv.

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 3.2.2010 22:17

Též jsem narazil na tento dotaz až dnes, zdůvodu dnešní reakce hosta 39.70

Ti červíci by též mohli být larvami vrtule třešňové, která napadá plody třešní ještě před dozráním v době, kdy jsou žluté barvy (cca v době kdy kvete černý bez). Jako signalizace náletu se rozvěšují žluté lepové desky a případně se provede chemická ochrana plodů třešní. A jeden můj známý mě tvrdil, že tam ty červy v pálence cítil. Nevím, jestli to tam cítil nebo si to jen vsugeroval. Ale kdo by stříkal třeba 8 m strom nebo na něj rozvěšoval ty lepové desky? Asi je třeba alespoň k povrchu vyplavené larvy z vocného kvasu odstranit. Tím snad nic nepokazíte, maximálně přijdete o pár cl pálenky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz