Archivovanie palenky alebo dozrievanie v dubovom sude



Tornado - (1) - 10.95 (?) 
5.11.2013 23:09, zobrazeno: 30037x

ahojte

prosim vas mate niekto skusenosti s archivovanim resp. dozrievanim palenky v dubovom sude? čital som že napr slivovici stači tak cca 6mesiacov a može sa naflaškovat (do plna).

o jablčkovicii ("kalvados") som napr čital že sa do suda dava cca 70% a ked ma 40% sa flaškuje toto trva mnoho rokov.

mna by skor zaujimalo ako spravne založit- nastartovat novy sud planujem kupit objem 10L a neviem aku intenzitu vypalenia zvolit udavaju sa 4 druhy L - jemne prazenie, M - stredne prazenie, M+  - stredne tazke prazenie, H - silne prazenie. dalej neviem či sa može sud naplnit palenkou hned teda po vypareni alebo je lepšie tam naliat na nejaky čas napr. vino, portske.

niekde som čital že napr. hruškovica dozrievala v dubovom sude 3 roky spolu so sušenymi hruškami a potom sa flaškovala.

mate niekto skusenosti so sudom?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 27.83 (?), 8.11.2013 1:18

S dubovým sudom vám neporadím, ale mám 5 l súdok z moruše.Ako nový som ho na noc naplnil vlažnou vodou tú som predtým prevaril.Ráno vodu vyliať a naplniľ znova.Večer už som ho naplnil pálenkou z mirabeliek.Chce to miesto kde je vysoká vlhkosť vzduchu a teplota okolo 10 C.Ja som zvolil šachtu na vodomer.V zime a na jar v pohode, ale v lete aj tam bolo cez 20 stupňov.  Po 7 mesiacoch som súdok vytiahol a zistil, že sa vyparilo asi 1,5 dcl a z 52% ostala 46 % pálenka ktorá dostala po súdku nažltlú farbu a bola jemnejšia.Teraz mám v súdku slivovicu a skladujem ho vo vinotéke (spotrebič)Raz za 5-6 týždnou pretriem súdok špongiou namočenou v ľanovom oleji.Zo súdka ubúda hlavne mojou "zásluhou "Tak veľa zdaru a na zdravie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 126.180 (?), 28.1.2014 12:23

Kopil jsem ve Žďáru n. Sázavou.

Soudek koupíte (zasílají i poštou) i s polopatickým návodem. Vymýt (vypláchnout) vnitřek jenom vodou od pilin, naplnit na 1 den vodou na zatažení. Vodu vylít.V akci jsem koupil levní portské po 99.- za lahev cool naplnil na 2 měsíce asi ze 3/4 soudku. Potom jsem to vylil do demižonu a manželka to postupně zlikvidovala. Ihned po vylití je třeba soudek naplnit pálenkou. Nechávám ji tam 1/2 roku až rok, parááááda. Nezapomenout - soudek musí bý plný min do 3/4, prázdný se rozeschne. Proto podle množství pálenky spotřebované za rok volit i velikost soudku. Uložení sklep, kde je vlhko. V bytě to není ono, rozeschne se i plný a uvolní se obruče!!!

Mám třešeň, akát i duby. Žluťoučké a zjemnělé pitíčko. Vřele doporučuji tuto investici. nejlepší je třešeň a akát. Třísky z bílého dubu se dají sehnat a vhodit do demižonu (rovněž pálenku zbarví).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.132 (?), 28.1.2014 15:00

Neskusil niekto sudy z morusoveho dreva? Vraj to bola specialita este z davnych cias 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 62.213 (?), 1.2.2014 7:19

Mal som v sude z morusoveho dreva vinovicu. Novy sud som len vyplachol vodou a hned do neho nalial vinovicu. Asi po roku som chcel ochutnat a palenka bola odporne horka. Asi som mal sud najskor navinit a pouzit az nasledne, ale taka je moja skusenost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika