Poradím Vám, jak odstranit SO2 z vína. Není to složité, ale dalo mi to hodně přemýšlení. Bikarbonát NaHCO3 není vhodný. Jednak způsobuje značné pěnění a to i takové, že Vám může pěna utéci z kotle. Vzniká siřičitan sodný, který je rozpustný a tudíž díky azeotropii i přenesitelný do destilátu. Doporučuji použít oxid vápenatý CaO, event. i vykvašené vápno Ca(OH)2. Mělo by být dobře rozmíchané ve vodě, reakci je třeba provést při 60 °C za míchání po dobu asi 20 min.(kontrola pH papírky, musí vykázat lehce nazelenalou barvu, tedy pH vyšší nežli 7,5). V průběhu destilace je třeba zajistit dobré míchání, aby se nerozpustný CaSO3 neusazoval a nepřipaloval. Nicméně je třeba provést i 2D po okyselení lutru 20% kys. sírovou (pH musí vykázat lehce načervenalou barvu). Získáte nezasažený destilát negativními příchutěmi va vysokém výtěžku. Dejte mi vědět, jak jste spokojen. slosar-petr@seznam.cz