Dakujem pan Vyslouzil, urobil som tak ako ste napisali - otvoril som jeden z dvoch skorsie zalozenych sudov (cca 4 a pol tyzdna) - super vôňa, zapalka zhasla len co sa ponorila pod hranu suda. Len neviem nakolko je to spolahlivy ukazovatel aktualneho priebehu kvasenia, lebo sudy boli pomerne dobre utesnene - myslim ze okrem uniku prebytocneho CO2, nedochadzalo k nejakej vacsej vymene plynov medzi sudom a vonkajskom, takze ten CO2 v sude, ktory zhasol zapalku tam mohol byt nahromadeny uz dlhsie. Ale podla miznucich zvukov (pocutelnych s uchom na sude) v tych dvoch sudoch co maju asi 4 a pol tyzdna si myslim ze kvasenie v nich sa uz pomaly ukoncuje - uz takmer nic nepocut, v dalsich troch co maju cca tri a pol tyzdna to podla zvukov bublinkuje este celkom dynamicky. V palenici mam termin o dva tyzdne, snad to ten kvas nejako vydrzi - to teda bude mat kvas 6 a pol, resp. 5 a pol tyzdna. Skusim na pivnici nechat otvorene okno aby sa teplota na tie dva zostavajuce tyzdne znizila pod 20 stupnov.