Tedy vy jste ji určitě nelízal, protože modrá skalice CuSO4x5H2O je tak jedovatá sloučenina, že je to na obalu vyznačeno. To už byste byl po transplantaci jater a to asi nejste. Zase se pouštíte do problematiky, které nerozumíte a nikoho nenavádějte, nepřežil by to! Měďnaté sloučeniny sice nedestilují, ale CU2+ ionty se strhávají při destilaci do destilátu, a proto jsou některé destiláty z nedostatečně ošetřených aparatur prostě modré, protože hexaaquoměďnatý kation Cu2+(H2O)6 je prostě vždy modrý a na aniontu nezáleží. To je opravdu velký problém měděných aparátů, včetně chladičů. Totiž těch, kde se destilují oba stupně. Při 1D zpracováváme kyselý kvas, který stěny mědi leptá přítomná kyselina (hlavně octová), takže při 2D může k namodrání opravdu dojít. Měděnou nádobu můžeme snadno ochránit napuštěním vody v době klidu, s měděnými chladiči či přestupníky je to složitější. Ty se musí neutralizovat roztoky bází, v úvahu připadá roztok sody Na2CO3 (pH 11,5) či studený roztok bikarbonátu NahCO3 (pH 8,4). PŠ