Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak to zdravím do 沖縄本島. Snad ty znaky systém skousne:-)))

Pan Valenta doporučuje přidávat cukr na třikrát u vín dezertních, tedy sladkých a s vyšším obsahen alkoholu. Souvisí to s osmotickým tlakem na kvasinkové stěny. Laicky napsáno v roztoku s vyšším obsahem cukru se kvasinky blbě množí, zkomírají a trvá jim dost dlouho než takovému prostředí přivyknou. Pro běžné kvasy je proto výhodnější, tam kde to není přímo nutné jako např. ta dezertní vína, medoviny apod., nezkvašovat příliš cukernaté roztoky. Např. roztok 100l o 30°Bx zředit na 20°Bx přidáním 50l vody. Z destilačního hlediska je sice výhodné mít vyšší obsah alkoholu, ale zkvašování vysocecukernatých roztoků přináší pro začátečníky velké problémy.
Tzv. Turbo kvasinky, nevím jak v Japonsku, ale tady jsou dost drahé a zkušenosti s nimi nemám. Beru je jako takovou módní vlnu světových homedistillerů. S výjimkou medovin a ovocných vín jsem si vždy vystačil s pekařským droždím. V kombinaci s jeho větší násadou, dostatečnou výživou a vyšší teplotou dokáže neskutečné věci.
Mimochodem, používání speciálních kvasinek v průmyslových a zemědělských lihovarech je věc relativně nová. Asi jako přechod od zcukřování sladem k enzymatickým přípravkům. Velmi dlouho se tam používalo droždí.
*
Taky by bylo dobré ten kvas ze třtiny obohatit nějakou živnou soli. (Minerály a vitamíny). Tuším, že ta cukrová šťáva moc živin obsahovat nebude. Oproti třeba ovoci.
*
Okyselit by taky bylo vhodné, ale nemusíte z toho dělat žádnou vědu protože kvasinky snášejí velké rozpětí pH 3-5. Laicky napsáno je jim to vcelku jedno, jde spíš o to, že nízké pH potlačuje růst nežádoucích mikroorganismů.
Obyčejná kyselina sírová postačuje a taky je v lihovarech nejvíc používaná. Fosforečná je dražší, ale díky fosforu trochu přispívá i k výživě kvasinek. Pokud by byla možnost použil bych raději ji.
Jestli jste punťa chcete pH měřit papírky, nepoužívejte univerzální s velkým rozsahem - blbě se z nich odečítá, ale raději jen ty pro měřený rozsah.
(Ale já tam lil kyselinu jen tak od oka a ochutnával aby to chutnalo trochu kysele...).
*
Nejsem znalec rumů a ani jejích příznivcem, ale tuším, že aby z "třtinového lihu" vznikl Rum tak nelze vynechat zrání ve vhodných sudech.

Ať se dílo podaří.

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika