Zdravím, kvasy z různého ovoce zakládám již zhruba 20 let. Vždy jsem pro rozmělnění používal S sekáček. Bohužel je to poměrně pracné a při malých plodech i zdlouhavé.
Mám drtič domácí výroby - el. motor s jedním nožem na jádrové a jedním na peckové ovoce - ten jsem doteď nepoužil. Letošní meruňky jsou ale drobné a je jich hodně (odhadem 800kg). Rozhodl jsem se tedy použít poprvé drtič i na meruňky. S rozbitými peckami jsem počítal, je jich odhadem 5-10%. Po rozmělnění jsem drť přehnal přes zelenou ovocnářskou bednu pro odpeckování, protože vzhledem k malým plodům je poměr pecek zhruba 25% objemu. Jádra a rozbité pecky samozřejmě propadly. Do kvasu jsem přidal pektolytický enzym, abych již tak velmi rozmělněné ovoce ještě více zkapalnil. Mám totiž v plánu před pálením kvas přecedit přes perlinku, abych z něj dostal jádra, z kterých se při pálení uvolňuje amygdalin.
Teď otázky. Vidíte v tomto postupu nějaký problém? Uvolňuje se amygdalin z jader až při pálení nebo i při kvašení?