Zdravím,
používám pouze jejich chladič a to z důvodu, že studené prsty které mají nahrazovat deflegmátor se nedají řídit škrcením průtoku chladící kapaliny. Jediný problém chladiče je, že průměr chladící trubičky je velmi malý a tudíž musí být válec chladiče v naprosto svislém stavu- důvodem je to aby chladič nekladl vstupujícím parám žádný odpor - (zkondenzovaný destilát odtéká ale pokud není chladič kolmo v závitech chladiče zkondenzuje a přes další závit chladiče jej musí vytlačit páry z kotle) pokud volně odtéká dochází k volné destilaci a na teploměru dokonce poznáte jaké frakce se odpařují - Teplota par jak v kotli tak v horní části kolony se zastaví a začne stoupat až po odpaření té které frakce. Osobně nevím kudy a co Vám mohlo unikat - celé destilační zařízení je beztlakové. Píšete, že v odkalovači máte metanol. Ten Vám ale v žádném případě nevyrábí destilační kolona - ten jste si vyrobil sám když jste si připravoval rmut. Pokud kvasíte ovocné cukry (mošty) budete mít metanolu z 10l několik kapek.Po naředění je tředa nechat nějakou dobu odvětrat - potom to bude mít tu správnou vůni a chuť. Nejdůležitější ale na celém procesu je udělat perfektní kvas a destilovat pouze tekuté složky kvasu, bez míchadla to připálíte ať děláte co děláte. Hodně úspěchů v pokusech. VH.