I v literatuře se píše, že se opláchnou jen jablka a hrušky. Trnky a švestky se NEMYJÍ, protože z nich opláchnete přirozené bakterie a přírodní kvasinky.Nepochopil jsem přidání 20 + 10 litrů vody do tohoto druhu ovoce, zbytečně si kvas ředíte a snižujete si pak výtěžnost. O tom si buď přečtete v knihách o pálení nebo na to přijdete praxí. Kvalita kvasu není o množství přidané vody, ale o množství zkvašeného cukru z ovoce na alkohol. I když máte cukroměr, nejlepším posouzením je vlastní ukazovák = ponořit ruku do ztekuceného kvasu, vytáhnout ji a olíznout prst - je li kvas ještě sladký, musí kvasit dále. Kvašení ovoce není otázkou dvou týdnů, ale měsíců. Nic ve zlém, ale já se někdy divím, že si lidi nejdříve nekoupí alespoň jednu jedinou knihu o kvasu a pálení ovocných pálenek, něco si o tom nepřečtou a až potom začnou ovoce dávat do sudu. Ono to kvašení opravdu není jenom o počtu bublinek za minutu.