Dobrý den, pálenku z černého bezu dělám již několik let a můžu říct, že se téměř rovná slivovici. Já osobně přidávám 4-5 kg cukru na 50l kvasu záleží na zralosti. Bobule samozřejmě obírám tak, aby v kvasu pokud možno nebyly žádné ani malé stopečky, jenom samotné bobulky. Bečku plním asi do dvou třetin a zbytek doleju vodou. Co jsem zjistil, tak je důležité co nejdříve po ukončení kvašení pálit, jinak klesá výtěžnost. Letos jsem nakládal bezinky minulou neděli 8,9 a před chvílí jsem měřil cukernatost a jsem na 1,5. To znamená, že do týdne nejpozději pojedu pálit.
Vzhledem k tomu, že černý bez má léčivé účinky, tak mám v široké rodině, kterou obdarovávám "bezinkou", vypozorováno, že velice dobře zabírá na bolesti zad.