děkuji oběma za radu i poznatky, rád se poučím, člověk se učí celý život.Jablka jsem nemoštoval, udělal jsem kaši řepákem, a již včera po přečtení vašich názorů jsem cukroměrem naměřil hodnotu, ato v obou stovkách hobokách hodnotu 0-1. Zaujalo mě to samého, jelikož jsem kvas založil před 31 dny, a v místnosti /jsem na baráku/ mám celou dobu teplotu ve sklepení 16-17 stupnu. Tak již přemýšlím o pálení, Štáva v hoboku je cca mezi čtvrtkou a půlkou nádoby, což je docela hodně.Minulý rok jsem zakládal kvas ihned po sběru, resp.na druhý den, a štáva byla max. 1/4 nádoby ato v den pálení.-po 8mi týdnech.Pravdou je, že jsem k tomuto kvasu, jež momentálně mám přidal při zakládání vinné kvasinky.Budu rád i za vaše další názory a samozřejmě do diskuze napíšu výsledek, který z toho "vyteče". Děkuji, snad jen podotknu, že jsem z Podluží, jablka tedy taktéž, a již se těším na urodu ze stromu velkopavlovické merunky...