Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Cukr je nutno přidávat, pokud nechce o kvas přijít. Zažil jsem před třemi roky v pálenici dva lidi co měli zkažený kvas (jeden měl 350 litrů - vše se lilo do kanálu). Když je palírník vytěžil, zjistil, že nepřidali cukr. Ten cukr je nutný na "nastartovaní" kvasného procesu. Já osobně přidávám asi 2 kg medu vypraného z víček. Letos po přidání bečka po 12 hodinách doslova vařila. Dneska jsem měřil cukr a příští týden jedu do palírny. :-)
Zastáncům nepřidávání cukru se dříve či později stane, že příjde špatný rok (např. výkyvy teplot) a kvas budou všemožně zachraňovat nebo lít do kanálu.
p.s. jak už psali pánové nade mnou, to že je něco kyselé, ještě neznamená, že to má málo cukru. I kyselé jablko může mít více cukru než sladké jablko.