Největším problémem jsou oxidační produkty lihu, zejména acetaldehyd. To je to, co u špatné pálenky škrabe a pálí v krku. To je také příčinou ošklivé kocoviny. Proto jsou destilační přístroje z mědi, protože na mědi se acetaldehyd zpět redukuje na ethylalkohol a vzniká černý kysličník mědi. Naopak, kvas NESMÍ přijít do kontaktu se zinkem, protože ten podporuje oxidaci ethylalkoholu na acetaldehyd.
*
Pane Šlosare, co Vy na to?
Dokážete to odborně vysvětlit? Já si myslím, že pravdy je v tom jen velmi poskromnu... Čímž nechci zpochybňovat jeho vliv na kocovinu při odbourávání alkoholu v organizmu po nemírné konzumaci...
Ale s oxidačními produkty kvašení a absenci mědi bych to do souvislosti nedával.
*
S tím zinkem souhlásím jen v tom směru, že kyselý kvas ho rychle "sežere" a kvas a pak i destilát bude kontaminován železem. Jestli tím Zn, jestli nějaké jeho sloučeniny destilují nevím. Ale pravdou je, že se zinkové, nebo pozinkované kotle k destilaci nikdy nepoužívaly. Asi naši předci moc dobře věděli proč.
Ale tvrzení, že by Zn podporoval nějakou reakci, vznik acetaldehydu, nevěřím!
I když zkušenosti a zdroje a výzkumy v tom směru nejsou...
Rafael.