Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ultrazvuk nic nezestaří, nic nevylepší, nezbaví destilát žádných vad. Jen ho odplyní a o pár dní ji posune v čase. Totéž dokáže pouhé samovolné odvětrání. Jak psal zpočátku p.Šlosar. Tento a i jiné způsoby jsou vhodné jen pro případy kdy je třeba pálenku, likér, vlastně jakoukoli lihovinu, brzo konzumovat. Pro lidi nedočkavé. Ale v žádném případě nenahradí samovolné zrání a pozvolnou oxidací a chemické reakce které v ní probíhají. V konečném důsledku mu spíš ublíží. Jedinou výjimku a ospravedlnění bych snad viděl jen v případě zasažení destilátu úkapovými složkami. Ale správné oddělení úkapu je pro praktiky triviální záležitost. Horší to už je se složkami dokapovými, čistotou aparatury a potažmo zákaly které tímto vznikají. A svádí se to na vodu... S tímto si žádné stařicí metody neporadí. Ale zpět k tématu. Co se týká staření a zvyšování kvality zkoušelo se leccos. Bez větších úspěchů. Např. ozon, vysoké tlaky, zahřívání apod. Viz. např. obrázek, kdy poptávka po kvalitním absinthe převýšovala výrobní možnosti, byly snahy vyhnout se klasickému zrání anebo ještě zlepšit kvalitu.
Rafael