Troch jsme odbočili.
Calvados: je druh brandy, pálenka z jablek z francouzského regionu Dolní Normandie Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Podle francouzských zákonů musí nejměně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva. Používá se jako digestivum.
Známější druhy:
Calvados Busnel V.S.O.P. 0,7l 40%
Calvados Cantate 0,7l 40%
Calvados Jean Loret 0,7l 40%
Calvados Boulard Grand Solage 40% 0,7l
Calvados Boulard X.O. 40% 0,7l
Calvados Chateau Breuil
Calvados Pays D'Auge
Calvados Ferme du Ponctey
V České republice se za kalvádos v místní mluvě označuje i jakýkoliv destilát z jablek.
Tolik slovník. Podle poměru ovoce a destilátu lze pochybovat, že by Francouzi přidávali významnější množství cukru