Citovaná publikace Ing. J. Balaštíka rozhodně stojí za přečtení. Je v ní sposta cenných rad, jak zakládat ovocný máč, čeho se vyvarovat a co udělat pro to, aby množství chyb při této činnosti bylo minimální. Rád bych zvládl alespoň polovic až se do toho zase pustím. Bohužel se nevyvaroval četných chemických chyb, bohužel opravdu četných. Např. když "píšu" o ethylkarbamatu NH2COOC2H5, tak já bych si napřed otevřel GOOGLE, do vyhledávače napsal ethyl carbamate a o této molekule bych měl spoustu informací, např. že je to pevná látka s bodem tání 49 °C a bodem varu 182-185 °C, takže asi nebude velmi těkavá (str.63) a to zdaleka není vše. Rovněž kyselina octová i ve zředěné formě reaguje s vápnem Ca(OH)2 velmi živě (str.32) a nikomu neradím aby v obýváku do zředěné octovky sypal vápenec CaCO3, hned by viděl, jak vypadá "hrdnečku vař"! Totiž živý vývoj CO2 ve spoustě pěny. slosar-petr@seznam.cz