Jiří, nepochybuji o tom, že jsi vzdělaný člověk a prostudoval jsi toho určitě mnoho, myslím to upřímně. Navíc máš v mnohém pravdu.
Nicméně, pouhé uvádění, že toho o pálenkách hodně víš, že jsi studoval publikace, vysokoškolské učebnice a vědecké práce, že se účastníš degustací, to samo o sobě nic neříká.
Píšeš:
Obsah vonných a chuťových esencí se v jednotlivých odrůdách během let překvapivě nemění. Rozdíl mezi lety je dle dlouhodobého sledování pouze zásadně v obsahu cukru. Ty esence jsou prostě v plodech přítomny vždy, byť nemusí být vlivem menší zralosti chutí plodů po sklizni zaznamenatelné, protože prostě jsou ještě v buňkách pod membránami atd.
Syn je absolventem oboru technologie potravin na MZLU, tak si trochu pomohu. Pokud bys tyto úvahy prezentoval třeba u zkoušky z vinařství, asi bys dobrou známku nedostal. Jinými slovy totiž říkáš, že je úplně jedno, jaký ročník sklidíš, stačí jej dosladit na stejných 21% jako loni a bude chutnat naprosto stejně. To ale dost odporuje i samotné praxi. Jistě, švestky nejsou víno, ale mechanizmy dozrávání se v podstatě neliší.
O tom, že by vonné esence byly uschovány pod memránou ve stejném množství i u méně zralých plodů, tomu snad nevěříš ani Ty sám.