Dobrý den, mnoho otázek :D
co se týká metanolu ten vzniká z pektinu dalo by se obecně říct, že čím zralejší ovoce, tím je obsah metanolu nižší.
Aby výsledná pálenka neobsahovala větší obsah metanolu je třeba dodržet několik pravidel
- destilace musí probíhat pozvolně
- ze 100l lutru oddělujeme první litr destilátu jako tzv. předek
-nezanedbatelné je senzorické hodnocení a to jak počátku destilace, tak hlavně konce, kdy musíme zabránit přestupu kyseliny octové do destilátu
ohledně pachutě - je těžko hodnotit co je příčinou, pokud jste přesvědčen, že příčinou je ono těsnění, tak je nejjednodušší ho vyměnit.
Nepíšete jestli je aparatura měděná nebo z jiného materiálu ovšem nedoporučoval bych ji čistit saponátem, měděná aparatura se čistí roztokem octa kvůli odstranění oxidů mědi.