Děkuji za užitečné rady. Ocet jako slabá kyselina bude na uhličítan měďnatý ( neboli měděnku) platit.. Myslím, že měděný chladič má většina domácích paličů díky snadné dostupnosti materiálu a výrobě. Skleněný chladič by byl chemicky ideální, v běžných podmínkách je ale hodně zranitelný. Nerezový by byl skvělý, jenže sehnat materiál a vyrobit ho není vůbec jednoduché. Takže problém měděnky v destilátu, bude určitě častější, než si jsou přátelé paliči ochotni přiznat..
Co se týká jedovatosti měděnky, o které zde také byla řeč, dovolím si ocitovat Wikipedii.
"Doporučená denní dávka mědi v potravě by se měla pohybovat kolem 1 miligramu, ale ani dávky až k 0,1 gramu organismu neškodí. Potraviny bohaté na měď jsou např. játra, kakao, ořechy, houby, korýši a měkkýši.
Nedostatek mědi se projevuje anémií (chudokrevností), zpomalením duševního vývoje a zhoršením metabolismu cukrů. Dochází ke ztrátě pigmentů a vypadávání vlasů, k poruše tvorby a kvality kostí a vaziva.
Přebytek mědi je u zdravých osob možný pouze po požití minimálně 250 mg mědi současně. Při požití tohoto množství mědi, se měď již začíná projevovat jako jed a působí, stejně jako těžké kovy - olovo, rtuť, jako nevratný inhibitor enzymů. Při požití mědi v množství mezi 0,25 - 2 gramy, může měď způsobit vážné zdravotní problémy a vyvolat vážná onemocnění. Při požití mědi většího množství než 2 gramy může nastat akutní otrava mědí a smrt. Otravy mědí jsou však vzácné, protože měď v potravě má nepříjemnou chuť, která ji činí nepoživatelnou."
Takže to není až tak zlé když se nějaká měděnka do destilátu dostane v nepatrném množství, které se na chuti neprojeví. Jen ta modrozelená vrsvička na dně láhve (nebo spíše jen potah) nepůsobí pěkně..