Chov nutrií



host - 119.88 (?)
26.3.2011 0:16
koukněte se na nějakou chovatelskou výstavu většího rozsahu - už je opět možno na ně narazit a podiskutovat s chovatelem...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 244.130 (?), 17.3.2011 23:20, zobrazeno: 94316x

Zdravím chovatele, již delší dobu se zaobírám myšlenkou chovu nutrií. Kdysi byly běžné, několik chovů jsem dříve viděl, ale dnes nevím o nikom. Vody na pozemku máme dostatek, prostoru také, a maso mají skvělé, Pokud se někdo zabývá chovem nutrií, byl bych rád, kdyby se podělil se zkušenostmi, abych se vyvaroval případných chyb při zřizování chovu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 225.226 (?), 18.3.2011 17:15

První varování - co budete dělat s kůžemi nutrií. Doba, kdy se za kožky platilo ve výkupně Kara v průměru 150,- kč je dávno pryč. Takže nejprve si odpovězte na otázku komu prodáte to nejcennější- kožešinu. Pokud nenajdete uspokojivou odpověď, tak dále ani neuvažujte.  Co se týče samotného chovu, stačí si prostudovat knížku Chov kožešinových zvířat, ale to až potom když budete vědět co z kůžemi. Tím se vyvarujete dalších zásadních chyb.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 244.130 (?), 23.3.2011 14:34

děkuji za reakci,  v chovu byla dříve prioritní kožešina, můj chov by byl na maso k vlastnímu zásobování. Vedle hovězího, koz, prasat, husí, kachen, krůt, slepic, králíků a ryb se nějaká nutrie vejde.

Samotný chov nutrií je mi celkem jasný, literaturu jsem četl, léta je měli sousedi, ale bohužel už nejsou naživu. Ze zkušenosti vím, že ne vše je vždy v knihách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 119.88 (?), 26.3.2011 0:16
koukněte se na nějakou chovatelskou výstavu většího rozsahu - už je opět možno na ně narazit a podiskutovat s chovatelem...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 112.42 (?), 27.3.2011 15:05
pred 30- timi rokmi sme chovali nutrie. Boli to milé a čistotné zvieratká. Základom bola rodina 4-5 samíc a jeden samec. Krmivo najmä mrkva, repa, kukurica, tráva alebo ďatelina prípadne lucerka v zime dostatok sena. Okrem toho potrebovali dostatok vody. Najlepšia je tečúca, ale mi sme to riešili betónovými bazénmi, do ktorých sme každý deň napúšťali čistú vodu zo studne. Mimochodom vtedy sme mali v studni najlepšiu vodu akú som kedy pila. Chovali sme ich pod ľahkým prístreškom s murovanými kotercami. Dosť práce si vyžadovalo každodenné čistenie výbehov prúdom tečúcej vody. Samice mali spravidla 6-9 mláďat. Po odrastení sme mláďatá umiestňovali do osobitných kotercov. Neskôr sme ich triedili aj podľa pohlavia aby nedošlo k nekontrolovateľnej plemenitbe. Po dosiahnutí 4,5 -5 kg váhy sme ich odovzdávali alebo konzumovali doma. Okrem prekrásnej kožušiny mali mäso podobné bravčovému stehmu a pečeň veľmi podobnú husacej. Želám veľa úspechov v chove.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 244.130 (?), 30.3.2011 14:12

mnohokrát děkuji, vody mám nadbytek po celý rok právě ve sklěpě, kterou v lětě i v zimě ob den čerpáme bez užitku, přibližně 1000l. Celý pozemek pod svahem a dům máme pod vodou, tak nás napadlo ji nějak smysluplně zužitkovat. I když zvířat už máme hodně, tak nutrie jsme ještě neměli a maso mají skvělé,  cenu kůže, či odbyt bychom nijak neřešili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 225.226 (?), 30.3.2011 14:39

Zdravím. Nechci Vám brát chuť k tomu chovu nutrií, ale pokud máte dost zvířat jiných, tak to není až tak moc rentabilní. Totiž výběh s vodou musí být docela dobře zabetonovaný, nutrie hodně hrabou různé nory apod., takže by se mohlo lehce přihodit, že jednou ráno budete mít zvířata pryč. Výška jednotlivých výběhů musí být asi 90 cm z plného materiálu, zdivo, anebo plech, zvířata jsou vzájemně dost agresivní. Také je nutné, aby krmivo např. suchý chléb, anebo v zimě krmná řepa byly bezvadné, stačí trocha plísně a zvíře uhyne. A s rychlostí růstu do jatečné zralosti to také není žádná výhra. Počítejte minimálně 6 měsíců, asi jako králík do váhy 2 kg. A přikrmovat i obilím a kukuřicí, nejde to vykrmit jen na trávě Snad jsem Vám nevzal iluze o chovu nutrií, tak to nebylo myšleno, ale chtěl jsem jen upozornit na některé problémy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 244.130 (?), 31.3.2011 9:46

děkuji za příspěvek, právě upozornění na možné problémy a osobní zkušenosti jsou nejlepší. Chov zvířat a vůbez zemědělství jako takové je spíše životním stylem, nežli pouhým zdrojem obživy. Nikdy jsme si nedělali iluze ani v chovu jiných zvířat, snad jen v chovu včel nám po letech vzali na čas chuť do práce naši  "nepřizpůsobiví" spoluobčané, kteří v zimě nemaje čím topit, rozbili většinu úlů a prkýnka akorát dlohá si nastrkali do kamen. Budem stavět proto zděný včelín a celý pozemek oplocovat a na ochranu nových včel už máme štěně rotvailera.


Uvažuji stavbu pro nutrie podobně jako u sousedů. Pozemek je v mírném svahu před domem, je celý dlážděný křemenem a žulou (dvůr statku). Voda je přímo na pozemku a má trvalý odtok. Uvažuji obvodové a příčné stěny kotců z litého betonu do bednění cca 8cm, výšky 1m, zastřešení výběhů drátěnkou. Voda by natékala samospádem (jako dosud) do spodní části kotců a při nižší hladině ve sklepě čerpána malou ponorkou s časovým spínačem (jako dosud). Voda je k dispozici po celý rok.

Krmení z vlastních zdrojů, řepa, krmná mrkev, vojtěžka, seno, dále přebytky ostatní letní zeleniny. Obilovin máme dostatek  (z 15ha), tvrdého chleba zatím také. Vyloučení jakéhokoliv zaplísnění krmiva pro nutrie, viz příspěvek výše, máme již vyřešený. Prosím proto o další postřehy a zkušenosti, děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 83.178 (?), 13.12.2011 21:01

Jsem chovatel nutrií skoro 30 let a chovám je bez vody / bez bazénu /. Na části kotce mám rošt na propadávání trusu a tímto odpadá náročné denní čištění. Kotce jsou zastřešené, aby na ně nesvítilo přímé slunce  / pro pěknou srst/. Standardům sice sluníčko nevadí, ale barevném nutriím přímé sluníčko neprospívá - jsou rezavé. bohunek51@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 216.218 (?), 25.12.2011 10:08

Dobrý den, jsem také chovatel nutrii a chtěl bych se vás zeptat, jaký systém používáte na vodu??? Já bych chtěl zkusit napaječky ale než se do toho pustím chtěl bych to s nějakým chovatelem konzultovat.. skolak@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika