Tvrdost skořápky

host - 100.29 (?)
6.2.2010 3:01

dobrý den, ta tvrdost ořechů je hlavně odrůdová vlastnost i když nedostatek živin by také mohl mít vliv. Ten nedostatek živin poznáte podle růstu ořechu a vybarvení listů. Mají-li sytou zelenou barvu, tak to nedostatkem živin nebude. Já osobně jsem se nikdy nesetkal s tímto problémem u odrůd ořechu Mars, Jupiter, Seifersdorfský,... prostě u polopapíráků a křapáčů. Ty rozlousknete kterýkoliv rok v pohodě rukou a to i ze stromů, které prokazatelně špatnou výživou trpí. Vámi zmíněné zmlazení stromu a zalití močůvkou možná může pomoci, ale rozhodně tu močůvku nepřidávejte později než v polovině června jinak Vám nevyzrají letorosty a namrzne Vám strom v zimě ve dřevě. Všiml jsem si, že trošku tvrdší bývají skořápky v suchých letech, ale je to jen můj subjektivní pocit.Jinak radím každému. Takovýto semenáč je lépe porazit nebo ještě lépe někde vedle nasadit nový kvalitní roubovaný ořešák a ten starý porazit třeba za 10 let až ten mladý začne rodit. Opravdu se to vyplatí. Staré semenáče mívají ty dobré a lepší hmotnostní podíl jádra kolem 30%. Bývají menší a louskání je otročina. Když loupete třeba Mars tak ten má 52% podíl jádra v ořechu. A mám ve zkouškách i ořech (zatím krátce),který má dokonce neuvěřitelných 68-72% podle roku a špičkové chuti. Takové louskání je radost- to přibývá!!! a jde to i rukou!  Já bych tedy nezmlazoval, jen bych zkusil pohnojit tou močůvkou až do poloviny června a zasadil bych nový kvalitní vedle.

Jiří Kamiš george.kamis@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.85 (?), 8.1.2010 9:46, zobrazeno: 6817x

Máme velmi vzrostlý a starý ořešák.Zdá se mi, že plody začínají mít čím dál tvrdší skořápku. Jinak jádra jsou v dobré kvalitě. Jde zmírnit nějak tvrdost? Děkuji Růža

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 8.1.2010 11:02

Tereticky přihnojením dusíkem, pokud je ho v půdě málo    V případě, že současně s tvrdší skořápkou zdrobněly plody. Ale moc bych si od toho nesliboval, u starého stromu je to navíc obtížně proveditelné

host - 178.235 (?), 8.1.2010 11:13

Mám ten samý problém, pokusím se ořešák v létě hlouběji zmladit a pohnojit do hloubky močůvkou.Očekávám zlepšení velikosti plodů, které byly čím dál drobnější.Původní velikosti asi nedosáhnu.   AB

host - 100.29 (?), 6.2.2010 3:01

dobrý den, ta tvrdost ořechů je hlavně odrůdová vlastnost i když nedostatek živin by také mohl mít vliv. Ten nedostatek živin poznáte podle růstu ořechu a vybarvení listů. Mají-li sytou zelenou barvu, tak to nedostatkem živin nebude. Já osobně jsem se nikdy nesetkal s tímto problémem u odrůd ořechu Mars, Jupiter, Seifersdorfský,... prostě u polopapíráků a křapáčů. Ty rozlousknete kterýkoliv rok v pohodě rukou a to i ze stromů, které prokazatelně špatnou výživou trpí. Vámi zmíněné zmlazení stromu a zalití močůvkou možná může pomoci, ale rozhodně tu močůvku nepřidávejte později než v polovině června jinak Vám nevyzrají letorosty a namrzne Vám strom v zimě ve dřevě. Všiml jsem si, že trošku tvrdší bývají skořápky v suchých letech, ale je to jen můj subjektivní pocit.Jinak radím každému. Takovýto semenáč je lépe porazit nebo ještě lépe někde vedle nasadit nový kvalitní roubovaný ořešák a ten starý porazit třeba za 10 let až ten mladý začne rodit. Opravdu se to vyplatí. Staré semenáče mívají ty dobré a lepší hmotnostní podíl jádra kolem 30%. Bývají menší a louskání je otročina. Když loupete třeba Mars tak ten má 52% podíl jádra v ořechu. A mám ve zkouškách i ořech (zatím krátce),který má dokonce neuvěřitelných 68-72% podle roku a špičkové chuti. Takové louskání je radost- to přibývá!!! a jde to i rukou!  Já bych tedy nezmlazoval, jen bych zkusil pohnojit tou močůvkou až do poloviny června a zasadil bych nový kvalitní vedle.

Jiří Kamiš george.kamis@seznam.cz

host - 129.249 (?), 7.10.2010 20:13

Dorý den.

Mám opačný problém.Můj ořešák má slupky tak akorát velké a dobré na louskání, ale on tyto slupky neuzavře. Prostě je v něm vždy skulinka což není dobré. prosím poraďte.

Předem děkují. Milena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025