Nemoc ořešáku

host - 154.176 (?)
6.7.2009 19:00
Dobrý den, já mám také problém s plody ořešáku. Začaly se mi na nich dělat černé tečky, listy a přírůstky jsou jinak v pořádku. Chtěl bych se zeptat, jestli to náhodou nemůže být tím vlhkým a deštivým počasím. Ž.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 51.108 (?), 13.6.2009 14:41, zobrazeno: 19984x

Mam na zahrade dobre vzrostly orech rodici vyborne a zdrave orechy.Jeho stari odhaduju na 25 roku.Letos po odkvetu mu zaclo cervenat listi a na spodni strane listu se objevuji puklice.Dale je videt ze orechu letos moc nebude ale to nevim jestli mam dat do spojitosti s jeho nemoci.Nas pes si ho vybral jako znackovaci misto ale to si myslim ze na tak velky strom to nemuze pusobit, jeho prumer u zeme je 40cm.Muze mi nekdo poradit co s nim, dekuji.  

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 223.70 (?), 21.6.2009 11:37

Připojuji se k dotazu. Můj ořešák je také nemocný. Loni měl sem tam nějaké červenavé drobné bouličky a letos vypadá, že to ani nepřežije. Prosím poraďte, co s tím? Ty bouličky jsou i na plodech.

takhle to vypadá
takhle to vypadá
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 49.39 (?), 24.6.2009 12:43

Domnívám se, že je to způsobeno roztoči - vlnovníky či hálčivci. Pomoci by měly postřiky akaricidy - jako na svilušku - např. Omite, Talstar. Nevím, jestli není už pozdě.

Nejnapadenější listy bych ostříhal; celý strom přihnojte: i do postřiku můžete přidávat kvalitní hnojivo (např. Wuxal) pro lepší výživu stromů.

Další podrobnosti si jistě vyhledáte sami, když snad už víte, co to je.

Na ořešácích bývá častá ještě houbová choroba antraknóza: černé skvrny na listech a plodech.

Josef.

host - 0.14 (?), 24.6.2009 20:24

Dobrý den, máme taky ořešák loni byl v dobrém stavu a letos mu začínají černat listy jako kdyby usychaly. Zatím je to jen na některých listech. Prosím o pomoc jestli můžete napsat nějaké přípravky na ošetření.

Jan

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 223.70 (?), 24.6.2009 23:22

Děkuji ze radu, ale budu asi mít menší, či spíše větší problém. Je to už dost velký strom, takže nevím, jak se mi podaří ho postříkat, leda by to udělali hasiči ze žebříku a stříkačkou. Zkusím pomoci alespoň dolním listům. Bylo by možné na podzim po zlikvidování listů třeba postříkat zem pod stromem a kmen? Nebo zůstanou ty potvory nekde v kůře celého stromu? Něco s ním ale udělat musím, nebo nás opustí. Ještě jednou díky, Olina

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 25.6.2009 0:54

U nás roste poblíž u lesa ořešák, o který se nikdo nestará, roste si sám, akorát na podzim si každý sebere trochu ořechů.Toto má každý rok, ale v menším množství.Toto vidím na každém ořešáku, na některém více, na některém méně.Popravdě netuším, co by to mohlo být, ale napadají mne ještě hálky.Láďa.

host - 133.213 (?), 6.7.2009 17:33

Zkuste si půjčit nebo někde sehnat motorový postřikovač, jestli máte možnost. Vypadá asi jak zahradní vysavač a dostříkne i do výšky 10 metrů, Problém je ale v tom, že používá myslím jen prášek. Každopádně bych spálil opadané listí.

host - 77.193 (?), 6.7.2009 15:59

Máme stejný problém, ale ještě nám černají plody ořechů. Co to je za nemoc?

host - 154.176 (?), 6.7.2009 19:00
Dobrý den, já mám také problém s plody ořešáku. Začaly se mi na nich dělat černé tečky, listy a přírůstky jsou jinak v pořádku. Chtěl bych se zeptat, jestli to náhodou nemůže být tím vlhkým a deštivým počasím. Ž.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz