ja jsem vyrobil susicku ze stare lednicky zespodu je namontovany stary fen ktery ma motor bez uhliku takze vydrzi nahore jsou udelane vydechy susime v tom i houby
Pánové, plesnivé ořechy můžete sušit jak chcete, pořád budou PLESNIVÉ. To znamená nejedlé. Musíte provádět prevenci v takovém rozsahu a takovými prostředky, aby se plesnivění zabránilo, již na stromě!!!
Proti plísní šedé a botrytidám působí na stromě fungicidní látky obsažené v oplodí (rubině). Tady jde o problém, že pokud "pecka" po opuštění oplodí není dostatečně rychle vysušena, tak mohou být tkáně skořápky. osemení a jádra napadnuty skládkovými plísněmi. Pokud by jste stříkal čímkoliv na rubinu, stejně se účiná látka nedostane do skořápky a pod ní ukrytého jádra.
Nikdo nešpital o skádkových chorobách, 3pitalo se o tom, že ořech ještě nedopadl na ze a už byly po rozlousnutí na jádru vlákna plísní. U obou chorob se provádí léčba prevetivně. Když už mám flekaté listí a rubinu, tak je třeba vše zlikvidovat, to je ořechy a pak po opadu listí, nejlépe ohněm.
Nejlepe spalit cely oresak. A pro jistotu i vsechny stromy v okruhu 100 metru, ne? To, ze je semtam nektery orech napadeny plisni, neznamena ze jsou napadene vsechny.
Máte úžasnou teorii. Vysvětlete mi, jak je potom možné, že je rubina černostrakatá a lpí na ořeších. Jak víte, že jsou to skládkové plísně a jak se dají od jiných plísní rozeznat, nebo jak se plíseň velmi rychle dostane na jádro, přes skořápku.
Sušení venku. Na noc zakryté folií, při slunném dni odkryté. Dosoušení po vyloupnutí na kamnech Petrech v komínku na pleších a pak uschováno v závitových sklenicích.
Já to dělám tak že ořechy orážím když rubina začne praskat, potom je hned suším na sítu v jedné vrstvě na sluci a větru, když už se skoro nedají loupat tak je přestěhuji do stínu aby nežlukly a tam je zcela dosuším. Ořechy mám bez plísní, část ořechů dám do sklenic a vývěvou odsaji vzduch, takto mají potom i po roce stejnou chuť jak nové.