Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Otloukání stromů za účelem urychlení plodnosti je pro ořešáky škodlivé. Je možné, že poškozený strom má snahu zachovat si potomstvo a začne plodit. Vidíme to někdy i v přírodě např. v lese vydíte smrk, který nápadně bohatě kvete, nebo má příliš mnoho šišek a později pozorujete jak začne žloutnout, prosychat a odumírá. Strom ze sebe vydal naposled co mohl.

Strom se nemůže bránit a je vystaven zlovůli člověka, který ho v mylném přesvědčení otlouká. Naražená, popraskaná nebo odtržená kůra po otloukání může být vstupní branou pro bakterie, které později mohou způsobit odumírání kůry, nebo dřeva (tzv.trochnivění). To, že v některém roce vynechá v plodnosti, není způsobeno absencí v otloukání, ale např. nepřízní počasí v době květu a pod. Tento mýtus otloukání stromů pramení ze středověku, kdy se ořešáky sázely v polích, na rozcestí, mimo vesnice. Říkalo se mu strom zlolajný, protože se věřilo, že může ublížit člověku. A tak pocestní, kteří potkali v polích ořešák, po něm hodili kámen, aby jim strom neublížil a na odpočinek si pod jeho korunu neusedli. Stom zlolajný proto, že v jeho korunách nehnízdí ani nezpívají ptáci. Tolik pověry.

V dnešní době, kdy máme těch informací podložených výzkumem mnohem více, nebudeme šířit dohady a mýty. Juglans regia je latinsky - OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ a tak se prosím k němu s úctou chovejme. Jeho plody jsou přirozenou konzervou energie. Je to strom královský, vznešený.  Bližší informace časopis Zahrádkář říjen 2008 str.14 a 15

Matejsek Jaroslav, Vršovka 4

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika