Přesazení orchidejí



host - 200.145 (?) 
25.8.2009 10:22, zobrazeno: 9831x

Mám doma asi rok orchidej v plastovém průhledném květináči. Neměla jsem v úmyslu ji přesazovat, leč kořeny se tlačí zespod ven. Květináč praská a stojí křivě. Bude tedy nutné ji přesadit. Nemám však zkušenosti s přesazením orchidejí, proto prosím o radu. O substrátu jsem už četla (hrubá kůra...), ale do jakého květináče? Průhledný větší jsem nikde neviděla. Nebo stačí plastový užší, vyšší, tmavý? Nebo snad hliněný? Moc díky za radu (snad se dostaví - zatím mi na většinu dotazů nikdo neodpověděl :-(

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.61 (?), 25.8.2009 11:47

Nikdo Vám tu neodpovídá zřejmě proto, že zakládat další a další stromy o orchidejích je zbytečné. Je tu témat dost, pokud Vás orchideje skutečně zajímají, pak byste si je měla pročíst, je tam spousta zajímavých informací a jistě tam najdete i odpovědi na své otázky.

Přesto Vám tu odpovím.

Především si musíte ujasnit, jaký druh orchideje máte. Orchidej je široký pojem, jsou tisíce druhů a pěstování každé z nich má svá specifika.

Píšete o průhledném květináči, takže budu vycházet z této informace a usuzuji, že Vaše orchidej je Phalaenopsis.

To, že lezou kořeny spodními otvory ven, ještě neznamená, že je nutné přesazení. Phalaenopsisům je vlastní, že kořeny rostou i mimo květináč a vůbec jim to neškodí, ba naopak. Problém by to mohl být v okamžiku, pokud Vám voda ze zálivky nateče do misky a kořeny v ní budou stát. Pak může kořenový systém velmi snadno napadnout hniloba. Hlavním kritériem pro přesazení Phalaenopsisu by měla být kvalita substrátu. Pokud je příliš drobná nebo se začíná rozpadat, kořeny se dusí a přesazení je na místě. Phalaenopisy potřebují vzdušný substrát. Píšete, že o substrátu jste četla, pak vězte, že tak hrubou kůru, jako Phaly potřebují, v obchodě nekoupíte. To je jen varování, v substrátech pro orchideje z obchodu Phalaenopsisu dobře nebude. Nejjednodušší je dojít si do lesa, obejít pár borovic, posbírat pod nimi kůru a máte vystaráno. Doma takovou kůru povařit, aby se zlikvidovali škůdci.

Květináč na Phalaenopsis jedině průhledný. Nevím o tom, že by nebyly k dostání, jsou v každém hobby supermarketu v různých velikostech a za pár korun. Phalaenopsis potřebuje na kořeny světlo, proto průhledný květináč a navíc se Vám snadněji kontroluje orosení, kořeny, kvalita substrátu...

Někteří pěstitelé dělají chybu, že se při přesazení snaží nastrkat do květináče i vzdušné kořeny. Až budete přesazovat, dobře si rostlinu prohlédněte, co bylo v substrátu, to tam zase zahrabte, co bylo na povrchu, nechte zase nahoře. Ještě možná upozornění - každé přesazení je příležitost ke kontrole kořenového systému rostliny. Až vyndáte Phalaenopsis z květináče, osprchujte mu kořeny a dobře je prohlédněte. Pokud jsou zdravé, v žádném případě do nich nezasahujte. Ale pokud budou někde patrné známky hniloby, pak velmi ostrým nožem odstraňte poškozenou část a řez zasypte prachem z dřevěného uhlí. Mimochodem, několik kousků dřevěného uhlí je dobré namíchat do i substrátu, působí proti hnilobám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 200.145 (?), 25.8.2009 14:32

Moc Vám děkuji, paní Věrko. Ano, mám Phalaenopsis. Jeden (celkem mám 3) jsem dala do neprůhledného kameninového obalu, myslíte tedy, že ho mám raději vytáhnout? Kvůli světlu pro kořeny...? Jinak se jim zatím daří. Dva odkvetly (taky váhám, co se stvolem), ale tvoří nové listy, zalévám je ponořením květináče do vody 1x týdně, až vyschne substrát. Kořeny všech vypadají zdravé, jasně zelené.

K tomu přesazení - nepřesazovala bych, kdyby se rostlina nevyvracela. V misce bez opření nestojí - tolik už kořeny vylezly. Až budu na chalupě projdu kolem borovic a nasbírám tedy novou kůru a přesazení zkusím.

A ještě k novému zakládání témat... Došlo k nedorozumění. Prosila jsem o radu týkající se např. Gardenie Jasminy a nikdo mi neodpověděl. Diskusi k orchidejím jsem založila až teď. Zajímal mě ten květináč, o němž jsem se nikde nedočetla (pečlivěji projdu markety). Jinak je mi jasné, že omílat stále dokola totéž nemá smysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.61 (?), 25.8.2009 16:36

Máte pravdu, špatně jsem to pochopila, domnvala jsem se, že Vám nikdo neodpovídá na otázky ohledně orchidejí.

Co se týká ozdobného květináče, nemohu jednoznačně říci, že bude Phalaenopsisu škodit. Uvidíte sama. Já sama za sebe bych ho nepoužila.

Co s květním stvolem... když se zeptáte více orchidejářů, s největší pravděpodobností se setkáte s různými odpověďmi. Každý preferuje tu svou zkušenost, stejně tak i já. Pokud si o pěstování mých orchidejí chcete přečíst víc, zvu Vás na moje stránky. Odkaz najdete v mém profilu, stačí kliknout na můj nick zde a potom na link tam uvedený.

Přeji Vám hezký den

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika