Omrzlá Phalaenopsis



Zůza2 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 183.212 (?) 
22.2.2010 12:31, zobrazeno: 10017x

Potřebuju poradit se záchranou mé Orchidee. Asi před rokem se mi náhodou podařilo vpěstovat si vlastní Orchidei. Stalo se to tak, že na stonku, kde normálně mají být květy, mi najednou vyrostly listy i s kořenama. Ty jsem zasadila a krásně mi rostly. Dokonce mi i vykvetly. Měla jsem ohromnou radost. Bohužel v době největších mrazů manžel nechal orchidei při větrání na okně a ještě ji k oknu přitiskl. Všimla jsem si toho asi za dva dny - pozdě. Květy mi opadaly, jeden list celý zežloutl a zbylé dva mají okraj jakoby měkký a zahnědlý. A po celých listech jsou taková měkká kolečka. Kořeny vpadají zdravě, Jsou krásně zelené. Myslíte, že má ještě šanci na přežití? Můžu jí nějak pomoct? Prosím poraďte, opravdu nerada bych o ni přišla 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 58.225 (?), 22.2.2010 17:08

Manžela nezabíjejte, můžete zkusit opatrně ostřihat odumírající listy arostlinu poněkud méně zalévat, aby se nešířila hniloba.Možná celá vrcholová část odumře, ale pořád je naděje, že někde z oddenku vyraší po nějaké době nový vrchol s listy.Pro příště, tyhle orchideje jsou zrovna dost teplomilné a mráz jim opravdu nedvědčí.Jinak ty mladé rostlinky místo květů si dělají občas jako pokus o záchranu, takže to svědčí o tom, že jim něco chybí a může to být varování, že se chystají uhynout.Jinak už jsem taky zkoušel u starší rostliny uříznout vrchol s listy a několika kořeny a tu spodní část jsem nevyhodil a po čase vyrazil z oddenku na boku nový výhon.    pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zůza2 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 183.212 (?), 22.2.2010 20:04

Moc děkuji za radu. Listy zkusím trošku zastřihnout. Manžel to ode mě pěkně schytal. Já samozřejmě vím, že mráz rostlinkám nesvědší. jemu jsem to říkala taky několikrát, ale bohužel si nedal říct. Vyzkouším Vaši radu a budu doufat, že orchidei přežije.

Mě ta původní Orchidei pořád krásně kvete. Ale je pravda, že v době, kdy začala tvořit tu novou rostlinku, jsme se zrovna stěhovali, a tak trošku jsem ji zanedbávala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 22.2.2010 21:33

Jen malý dodatek - a vydržte, může to trvat dlouho, než se rostlina vzpamatuje.

Já jsem předloni nechala phalaneopsisy přes léto venku (dělali jsme doma nějaké stavební úpravy a nebylo kam je umístit). Jednomu z nich uhnilo "srdíčko" - vrcholek, že kterého rostou nové listy. Myslela jsem, že je celá orchidej ztracená, protože ztratila růstový vrchol. Nicméně spodní listy byly v pořádku a dokonce pak v zimě rostlina vykvetla, tak jsem jí dala šanci. A po roce (!) začala znovu vyrážet nové listy. 

Takže doporučuji vaši namrzlou orchidej dát do optimálních podmínek a vytrvat. Naděje umírá poslední :-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.212 (?), 23.2.2010 20:42

Moc děkuji za povzbuzení :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika