Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ne, ne, ne. Nechci se Vás zbavit. Jenom mi přijde, že Vandu sice chcete pěstovat, ale poněkud se jí bojíte, a tak stále váháte zda ano či raději ne. Nevím jak Vás přesvědčit o tom, že váháte zbytečně. Jste-li ochotná jim dopřát kvalitní vodu a získáte-li jistou rutinu v zálivce, zjistíte, že jejich pěstování je ve skutečnosti velmi snadné.
Nechtěl jsem Vás vyděsit vyprávěním o košíčku, jen jsem chtěl, abyste získala představu o tom, co to obnáší. Od košíčku Vás odrazovat nehodlám, i když je fakt, že v bytových podmínkách je pěstování ve sklenici snadnější. Pokud setrváme u košíčku, dostali bychom se i k těm ampulím, což je velice šikovná věc.
Jak jsem psal, při pěstování v košíčku je velkou výhodou vlhký vzduch. Vlhkost vzduchu je v bytech poměrně nízká a proto jsem se ptal, jaké další rostliny pěstujete. Ono totiž zvýšit vlhkost vzduchu není snadné a metody, které jsou založené na pasivním volném výparu vody mají mizernou účinnost. Naproti tomu aktivní výpar vody bývá docela účinný. A nejlepším aktivním výparníkem vody jsou samotné rostliny. Nejúčinnější metodou tak je prosté pěstování více rostlin pohromadě na jednom místě. Některé rostliny jsou v tomto směru "aktivnější" než jiné. Orchideje sami moc vlhkost vzduchu nezvyšují, za to bromélie, kapradiny, mechy nebo třeba skřípina ano. Proto ten dotaz. Asi jste už četla takové ty rady o pěstování v obalovém květináči s keramzitem na dně nebo odpařníky na radiátorech a tak podobně, jejichž smyslem je zvýšit vlhkost vzduchu v okolí rostliny... s ohledem na jejich účinnost mě všechny přijdou zbytečné. Proto jsem Vám chtěl doporučit, abyste svoji Vandu v košíčku obklopila nějakými rostlinami...
Ano, pěstování ve sklenici je snadnější a osobně bych Vám jej doporučil spíše než košíček, ale rozhodnutí nechám na Vás. I tak bych měl pro Vás jistý nápad, o něm ale později.
Pojďme na to, kde a jakou Vandu koupit. Začneme supermarketem, zde je cena sice vyšší, ale výhodou je, že vidíte co kupujete. Nevýhodou je, že nevíte který konkrétní kultivar kupujete, názvy prostě chybí. Za 1000 kč koupíte malé kompaktní kvetoucí rostliny již ve sklenici a i když je u nich jméno Vanda, téměř jistě jde o rod Ascocenda, což jsou mezirodový kříženci mezi rody Vanda a Ascocentrum. Skutečnou Vandu lze v supermarketech koupit jen ve vysoké sklenici tak za 2100 kč. Na co se při nákupu zaměřit? Ono popravdě ta kvalita nic moc. Na květy bych se moc nezaměřoval, často totiž bývají horní poupata zaschlá, tomu bych nevěnoval zas až tak velkou pozornost, věřte mi, že po roce pěstování doma (po tom, co si navyknou), kvetou tak dvakrát bohatěji. Rozhodně se však zaměřte na kořeny. Kořenů by mělo být co nejvíce a mělo by jich tam být co nejméně uschlých. Uschlé kořeny tam ale jistě budou, bude jich tak asi kolem 40 %. Je-li uschlá většina, ruce pryč! Rovněž nekupujte ty, které mají málo kořenů. A už vůbec nedoporučuji kupovat odkvetlé exempláře po odkvětu i když jsou levnější, ty v supermarketech bývají už v docela zuboženém stavu.
Další možností je koupit Vandy u některé zásilkové služby (resp. pěstitele, který je zasílá) jako je Lukscheiter nebo třeba Orchidej do domu atd. Nevýhodou je, že nevidíte, co kupujete. Ono totiž... jak to říct... každá fotka prostě lže! Nikdy to není přesně jako na fotce. Výhodou je, že znáte jméno kultivaru, který kupujete. Moje osobní zkušenost s tímto nákupem je však velice pozitivní, Vandy mi vždy došli velice kvalitní! Navíc je to i levnější... tuto možnost vřele doporučuju, neboť ceny v supermarketech jsou vskutku dost vysoké. A i když Vám dojdou bez sklenice i bez košíčku (vlastně jsou v takovém malém umělohmotném košíčku), stále Vám vyjde levněji jim onen košíček či sklenici dokoupit. S čistým svědomím vřele doporučuji.
A teď k tomu nápadu. Což takhle zkusit Vandu prvně ve sklenici a ve volném prostoru zkusit pěstovat poněkud méně náročnou orchidej? Přímo se k tomu vybízí rod Tolumnia. Ten je též náročnější na kvalitu vody, rovněž i na rychlost vyschnutí, i když ne tak tolik, jako Vandy. Tolumniím musí kořeny vyschnout též rychle, tak do tří dnů. Jsou to malé teplomilné orchideje, navíc vcelku levné, u Lukscheitera je pořídíte za 120 kč již namontované na kousku větve, což pěstitelsky odpovídá košíčku bez substrátu. Ampule však na nich nevyzkoušíte, styl zálivky však ano. Co vy na to?
A teď k těm knihám. Popravdě řečeno, každá kniha obsahuje nějakou tu chybu a každá obsahuje návod, který ve Vašich podmínkách nemusí fungovat. Proto Vám doporučím dvě knihy, které se docela dost liší. Tou první bude kniha Rostliny pro vzdušné zahrady od autora Zdeňka Ježka z nakladatelství Grada. Tou druhou bude kniha Orchideje od holandské autorky Brigitte Goedeové z nakladatelství Knižní klub. Jen tak mimochodem, Brigitte Goedeová je autorkou metody pěstování Vand ve sklenici, jako první to vyzkoušela a uvedla v praxi.
Hmm, tak nějak přešlapujeme kolem samotného pěstování Vand. Slibuji proto, že příště se do toho vrhnem po hlavě.
S pozdravem Jiří

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika