Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Závadná voda z takové střechy může být z několika důvodů. Příčinou závadnosti nemusí být přímo krytina - mohou to být třeba látky z kouře (btw. čím topíte?), prachu z okolí, zplodiny z výfukových plynů. Významným zdrojem znečištění budou pyly, řasy, mechy, ptačí trus, hmyz, bakterie. Bakterie a okolní polétavý prach to budou vždy. Voda ze střechy nebude o mnoho horší nebo lepší než voda z čerstvé louže. To platí bez ohledu na materiál krytiny.

Pokud jde přímo o asfaltové šindele, je za nejrizikovější považováno možné vyluhování polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), které jsou kancerogenní. Právě vyluhováním PAH z různých bitumenů (jedním z testovaných výrobků byly právě asfaltové šindele) se zabývali Nizozemci Brandt a de Groot ("Aqueous leaching of polycyclic aromatic hydrocarbons from bitumen and asphalt" - v případě zájmu to Google vyhodí). Uvádějí, že ve všech případech byly vyluhované PAH s velkou rezervou pod povolenými hodnotami. Zkuste si představit, jak by takové vyluhování působilo na okolí silnic s asfaltovým povrchem.

Jinak má asi každá krytina svoje: na betonu a pálené krytině se budou snáze usazovat nečistoty, kovové střechy mohou při korozi uvolňovat zinek. Je třeba se smířit s tím, že voda ze střechy bude vždy něčím znečištěná, i kdyby byla střecha byla skleněná. Jde jen o to v jaké míře.

Nicméně docela přísný (ale i alibistický) US úřad pro potraviny a léčiva FDA vodu sbíranou ze střech krytých asfaltovými šindely doporučuje pouze pro zalévání trávníků a květin, nikoliv k pití, osobní hygieně a zalévání plodin. Na rozdíl od FDA Centrum pro sběr dešťové vody z Houstonu považuje tuto vodu za vhodnou k zalévání obecně.

Nejjistější (ale ne 100% - podmínky se mění!) by bylo nechat si udělat rozbor vody z vlastní střechy, včetně PAH.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika