Zabezpečení truhlíků - panelový dům

host - 189.86 (?)
11.8.2009 14:06

Mně to popadalo taky a taky jsem nic chytřejšího, než provázek nevymyslela. Do vrchního lemu truhlíku jsem provrtala dvě driky, těmi provlékla provázek a přivázala k topení po oknem s takovou vůlí, aby šlo okno zavřít a přitom to pevně drželo truhlík. Drží to. nicméně po opravě fasády uvažuju o hezké malé mřížce uchycené do zdi, která mi je podrží. Tohle moc esetické není, hlavně v interiéru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 71.177 (?), 27.3.2008 10:54, zobrazeno: 25866x

Prosím o radu, jak je možné zajistit truhlíky proti pádu z parapetu v panelovém domě s plastovými okny a zateplenými obvodovými zdmi včetně okolí oken. Existuje například nějaká možnost. spolehlivého a jednoduchého připevnění zábrany přímo na parapet?

host - 208.180 (?), 28.4.2009 10:05

Mám stejný problém, může někdo poradit?

Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 3.5.2009 8:48

Zdravím, ve Vychytávkách va zahradní mechanizaci jsem uvedl jednoduchý držák právě na plastové truhlíky, kdyby se přivařily k nosnému rámu nožičky svisle dolu a na ně se nasadily přísavky podobné jako na autozahrádkách bylo by vše vyřešené a ještě by se dal eliminovat sklon parapetu delšíma předníma nožičkama. Standa.

host - 41.2 (?), 10.6.2009 15:09

Já jsem to vyřešila cca 1.5 cm širokými tkalouny. Mám hnědé 60 - 70 cm dlouhé samozavlažovací truhlíky, kde mám 4 pnoucí muškáty. Na jaře, když jsou muškáty ještě malé, kolem každého truhlíku s podmiskou (na výšku) pevně zavážu na každé straně asi 10 cm od kraje hnědý tkaloun - tzn. svážu truhlík s podmiskou k sobě. Tkaloun může být i protažený muškátem. Na straně k oknu protáhnu pod zavázanými hnědými thalouny bílý tkaloun, který položím na okenní rám a okno zavřu. Na konci bílých tkalounů aby nemohlo dojít k provléknutí pod oknem až bude truhlík těžký udělám v místnosti velký uzel před okenním rámem. Dělám to tak 4. rokem, a i když mám v létě muškáty přes 1 m dlouhé a bohaté, nikdy se nestalo, že by truhlíky spadly, což se mi předtím stávalo každý rok. Truhlíky mám před částí okna, které neotevírám a když musím otevřít (mytí okna), truhlík přidržím a bílé tkalouny provleču hákem, který upevním pod vnitřní parapet.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 10.6.2009 23:03

Zní to dobře a jednoduše, ale nevymačká se tím těsnění na spodním okraji okna?

klukjc - (40) - 93.251 (?), 10.6.2009 23:23

i kdyz mate samozavlazovaci truhliky, tak jak kyticky hnojite a zalevate? Uz vidim, jak kazdy otevre okno a nechyti ti provazky a muskat leti dolu

host - 41.2 (?), 12.6.2009 15:19

Pod oknem je pouze provlečen tkaloun, oba konce vedle sebe položím a narovnám, potom zavřu okno a až uvnitř udělám uzel. Nepozoruji, že by se těsnění nějak změnilo, tkalouny jsou tenké. Máme třídílná okna, obě postranní jsou otevírací ventilace. Truhlíky mám před prostředním oknem, které je zavřené, otevírají se klikou postranní okna. Prostřední je zavřené pomocí kovové páky - nevím jak se to jmenuje, ale myslím, že je to ve všech oknech. A když zalévám tak mi stačí otevřít jedno z krajních oken a nalít vodu s hnojivem (hnojím v létě v každé zálivce) ze strany do spodního truhlíku. Muškáty jsou tak narostlé, že bych se stejně s lahví do horního truhlíku nedostala. Přeji všem úspěchy a rodost z pěstování. J.

host - 189.86 (?), 11.8.2009 14:06

Mně to popadalo taky a taky jsem nic chytřejšího, než provázek nevymyslela. Do vrchního lemu truhlíku jsem provrtala dvě driky, těmi provlékla provázek a přivázala k topení po oknem s takovou vůlí, aby šlo okno zavřít a přitom to pevně drželo truhlík. Drží to. nicméně po opravě fasády uvažuju o hezké malé mřížce uchycené do zdi, která mi je podrží. Tohle moc esetické není, hlavně v interiéru.

host - 89.42 (?), 23.6.2009 20:39

MRKNĚTE NA: http://www.susak.cz/index.php?page=doplnky

Celkem dobré řešení...

host - 156.247 (?), 30.7.2009 11:43

Na jaře jsme dávali plastová okna a tak jsem si myslela, že zabezpečení truhlíků bude problém. Nebyl. Manžel otevřel okno, obhlídl to a řekl, že to půjde a šlo to. Našel mezi venkovním parapetem a rámem drážku od které ten jeho nápad vznikl. Tu ovšem nemá každý. Koupil pásovinu, ohnul ji, měla tvar (U).  Jedna strana byla kratší, prostřední strana dlouhá (asi tak jako venkovní parapet)  a poslední stranu si může udělat každý dlouhou jak potřebuje. Ta slouží na upnutí desky.

první krátkou stranu zasunul do té drážky mezi rámem a parapetem

prostřední strana ležela na parapetu

na poslední stranu vsunul desku, která brání pádu truhlíku

Měla jsem to někde i nafocené, jenže manželovi se to zálo být málo zřetelné, že by to nikdo nepochopil. Myslím, že šikovný chlap pochopí i to, co jsem zde psala. Nebo si něco z toho domyslí.

Funguje to dobře. Rám se nijak nepoškodil, nevrtal ani do plastu, ani do fasády.

Ivana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025