Seříznutí kosiště - ano, nebo ne?
|
|
 |
 |
Black - (2) - 2.244 (?) 29.8.2013 8:54
Čtu si, a bavím se. Ty podstatné rady jsou naprosto v pořádku. Jenže... krom výšky člověka, a typu vyhnutí kosy je tady ještě několik dalších faktorů. Např, je velký rozdíl mít kosisko typu "slovenka", tedy sa jedním madlem, nebo se dvěma, jako je to u kosy české. Vše tedy začíná výběrem kosiska. Kosiko kvalitní v obchodě nekoupíte, jsou legračně malá, a ještě srandovněji křivá, a tenká. Kdo má kamaráda stolaře, co umí, má vyhráno. Já si nechal dělat kosisko na míru na sebe. Zvažuju, že obnovím výrobu kosisk, ale ještě to není jisté. Co jisté je, že se věnuju sečení obtížných míst, a kosy vyrábím, a vyvíjím. Možná jste mně viděli v Receptáři.
Odkaz na ten Receptář
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 72.149 (?), 26.8.2013 11:29
Já už jsem včera jeden příspěvek k tomuto tematu napsal, ale nepodařilo se ho odeslat. Takže se to pokusím zopakovat.
Ten výstupek je na všech kosách nahoru, protože se kosa montuje zespodu. Na starých kosách byl vykovaný čep uprostřed, nyní se to provádí takto, tj. nastřižením a ohnutím. Tento "výběžek je nutný, aby se kosa dala nastavit. Za něj je kosa zafixována v kosišti a naklopením se kosa kolem něj otáčí a dá se nastavit a zajistit utažením třmínku(kosiříku, okůvka, jak se tomu různě říká). Někdy se poloha zajistí i klínkem z tvrdého dřeva vloženým mezi okraj nosu kosy a třmínek, aby se nemohla při sekání natočit-více "otevřít"- pak by víc nabírala.
Seříznutí rozhodně nefunguje tak, ja popisuje výše "brousek". Kosa se vede hřbetem po zemi. Nemůže být proto rovina kosy rovnoběžná s rovinou terénu, ale musí být ostří výše nad terénem. Navíc by se taková kosa obtížně vedla. Měla by tendenci se zapichovat.. Někteří výrobci již vyrábějí kosiště dole mírně ohnutá (koupil jsem taková dvě). Můj tchán, který měřil 185cm, za svůj skoro 100letý život nasekal stovky hektarů horských luk a seříznutí na kosách neměl. Já kosou vysekávám "na nízko", tekře má ta uhnutá kosiště. Vyhnutí je cca do 10°. Rozhodně neuděláte chybu, když nic neseříznete. Když zjistíte, že by to bylo dobré, nebude problém to udělat později.
Rozhodně musíte udělat vybrání pro výstupek na nosu kosy. Ten je potřeba udělat pečlivě, aby nebyla vůle. Pokud by vznikla, je potřeba ji vymezit. Tchán mě naučil plivnout na kousek hadříku a vložit do vybrání tak, aby se výstupek v kosišti utěsnil. Pokud se týká nasazení jiných kos, tak problém nevznikne. Na jednom kosišti mohu použít jak dvě "rakušanky", tak ruskou, slovinskou, ale také po tchánovi děděnou 90, která je stará možná 100let.
FO
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.43 (?), 27.8.2013 10:54
NK: Tohle je dobrý příspěvek. Díky. Ostatním chci říci, že zde na Zahradě jsou i jiné zajímavé diskuze:
Jak správně nasadit kosu
Levák - sečení klasickou ruční kosou
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.43 (?), 27.8.2013 16:49
NK: Pokud to někoho zajímá, tak je možné že vrtat (nebo udělat širší dloubanec dlátem) bude lepší než úzký járek dlátem. Kdyžtak tu bylo popsáno utěsnění kouskem hadru. Proč? Protože se tím zřejmě jednak eliminují důsledky nárazů když kosa narazí na překážku. Jednak co vidím na staré kose, tak ta patka kosy (konec ostří) během let docela rychle ubývala. Pokud by měl být zachován optimálně vyžínaný pruh (popsaný například v uvedené diskusi "Jak správně nasadit kosu") bude třeba kosu plynule přestavovat. Příliš přesný zářez pro nos stopky kosy by toto znemožnil. To je jen teoretická poznámka, jak to bude v praxi zjistím až za pár let.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 27.8.2013 18:50
Můj dědeček s eněco nasekal a já ho horko těžko doháním. Ani on ani já neseřezáváme kosiště nicméně je to praktika, která se provádí. Smyslem je aby plocha kosy byla ve správném úhlu k zemi a tím také aby ostří bylo ve správné výšce. Je to dáno délkou kosiště a výškou sekáče. KOsa se vede hřebetem po zemi a ostří musí být poněkud zvednuté.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.91 (?), 28.8.2013 13:22
Kosa-co jsem poznal za desítky let jako sezonní sekáč pro sebe.Nic se nemusí posouvat.Neubývá to tak, aby se řešila geometrie.Naopak mnoho lidí to dobře neutáhne a kosu mají do pravého úhle.Sekají tak dlouho až je kosa jako prkno tupá.To že kosa seká jak seřízlé kosiště tak neseřízlé stejně tak to jsem psal.Co ještě zbývá? Ten čudlík.Když ho uříznete a dáta dvě objímky, nemusí se nic dlabat, vrtat a těsnit hadrem.Kosa je starý hospodářský nástroj překonaný motorovou.Sekám s ní jen když chci ctít ranní klid sousedů.No jak kdy a jak co.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Black - (2) - 2.244 (?), 29.8.2013 8:54
Čtu si, a bavím se. Ty podstatné rady jsou naprosto v pořádku. Jenže... krom výšky člověka, a typu vyhnutí kosy je tady ještě několik dalších faktorů. Např, je velký rozdíl mít kosisko typu "slovenka", tedy sa jedním madlem, nebo se dvěma, jako je to u kosy české. Vše tedy začíná výběrem kosiska. Kosiko kvalitní v obchodě nekoupíte, jsou legračně malá, a ještě srandovněji křivá, a tenká. Kdo má kamaráda stolaře, co umí, má vyhráno. Já si nechal dělat kosisko na míru na sebe. Zvažuju, že obnovím výrobu kosisk, ale ještě to není jisté. Co jisté je, že se věnuju sečení obtížných míst, a kosy vyrábím, a vyvíjím. Možná jste mně viděli v Receptáři.
Odkaz na ten Receptář
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.149 (?), 29.8.2013 9:15
Máte plnou pravdu, já jsem nechtěl jít až do detailů o typu kosiště. Vyhovuje mi líp slovenský typ, kosiště po tchánovi (sám si je vyrobil z třešňového dřeva) již došly, tak jsem si zvykl na kosiště se dvěma madly. Už několik let se chystám si kosiště také vyrobit, ale jaksi se k tomu nemohu dostat. Nechat si udělat kosiště má jeden problém. alespon jeden z těch dvou- stolař, nebo zákazník musí vědět jak to má vypadat. Je pravda, že v obchodech se vyskytují hrozné paskvily. Ta kosiště co jsem koupil a upravil, byla také slabá, ale dostatčně dlouhá, madla byla vyřezána přes léta takže jsem musel udělat nová a patku dole přelaminovat. Takže nyní slouží. Přeji vám úspěchy v provádění osvěty.
FO
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.246 (?), 29.8.2013 16:09
Protože jsem z vesnice, tak se živě zajímám o vše okolo kosy. Kosa musí být na kosiště upnuta tak, aby nemohla změnit svou polohu vůdči kosišti, když se tak stane, je třeba provést korekci a kosu řádně zafixovat. Nepřekonatelná je v tomto směru kovaná objímka se dvěma klíny - dřevo, ocel. Kosu nemůžete vodit po zemi hřbetem. V tomto případě máte patu a špici vysoko nad zemí. Strniště pak vypadá jako špatně podškubnutá husa a na takto posekané ploše se pak velmi těžce pracuje s hráběmi. Kosa se vodí po zemi spodní stranou čepele a abychom špicí neprováděli orbu, máme levou ruku, kterou podle potřeby měníme úhel, který svírá kosiště se zemí, tak aby špice směřovala nepatrně nahoru. Strniště pak musí být pěknější, než po sekačce. Se seříznutím a vašima rovinami a rovnoběžností jste někde mimo. Vypadá to tak, že tomu nerozumíte, jste sice zdatný diskutér, umíte toho napsat fůry, ale to neznamená, že se budete navážet do chudáka Brouska, ten na rozdíl od vás na tomto portálu sklidil několik uznání čtenářů. Vy, ale ještě ani jediné. S těmi stovkami hektarů posekaných luk, jste také někde v říši divů. Jestli jste tak v oboru kosa fundovaný, tak nám zdělte k čemu jsou kosy na přiložené fotografii. Prozradím vám jen, že jedna je velmi tvrdá, takže se v žádném případě nedá naklepat na jemno s kontrolu nehtem (jak jste s tímto fíglem, odkoukaným z jistého videa doběhl Brouska) a čepel má mírně stočenou do levé šroubovice a je to ta horní. POZOR!! Fotografie se dvěma kosami co je o kousek výše, patří k tomuto příspěvku. Promiňte. Ale raději ji vložím ještě jednou.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.246 (?), 29.8.2013 16:59
POZOR!!! Omlouvám se, ta šroubovice je opačná!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.149 (?), 29.8.2013 19:07
Nejsem dikutér pro diskutování. Do diskuzí vstupuji poměrně zřídka, jen když vidím, že se diskuze ubírá někam, co neodpovídá mým zkušenostem. Do tohoto vlákna jsem vstoupil až když se tam objevovaly takové věci, jako ten nos uříznout a jestli kosu svrchu ap. Když to znovu všechno čtu, tak zjišťuji, že se v podstatě moc nelišíme. To, že jsem uvedl "brouska", bylo proto, že napsal kosu položit na podlahu, a že kosa na ní má ležet a že čepel má být rovnoběžná s podložkou. Bohužel jsem nečetl dále, kde popisuje přesně to co jsem chtěl říct, že je lepší, když je kosa nakloněna, aby hřbet byl níže a že je lepší ji nadzvednout a pak orýsovat.. V podstatě to samé co dále píše brousek. Pokud se týká těch 100ha, to se netýkalo mě, ale tchána, který sekal celý život, zemřel v 98letech a od 15let do 62let sekal každý rok 2x cca2ha horských luk. Zhruba 47 let krát 4=184 ha. Po jeho 62letech vysekával menší kousky do 87let. To bylo navíc. Já jsem nechtěl Brouska "dostat" a také si myslím, že není chudák. Můj děda naklepával kosu na obilí na ploché babce, takže měla břit do klínu, travní kosu podle toho, o jakou trávu se jednalo, velmi jemně naklepával na úzké babce na otavy. Tak jemně, - prohnutí nehtem je možné jen na velmi měkkou trávu. Byla to přehnaná reakce na brouskovu otázku jak se liší klepání na obilí a na trávu, jako by to bylo jedno. Co se týká uvedených kos, všechny kosy co mám (2x rakušanka, 1x slovinská, 1x ruská a 2xpamáteční) jsou vykovány do mírné "vrtule", tak, že je špička mírně zvednuta. Tvrdší kosu hrubější bych volil na obilí, starou trávu, jetel, vojtěšku. Až budu koncem září na Slovensku, tak pro zajímavost vyfotím a dám sem foto kosy, co jsem zdědil, jak jsou vybroušené a jak je na nich vidět co už nasekaly.
FO
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|