Násada
|
|
 |
 |
host - 54.27 (?) 2.5.2009 12:37
Jasany jsou přirozeně jedny z nejlepších, jsou dostatečně pevné, pružné a přitom ještě nejsou nijak zvlášť těžké. Pokud se ale použije kmínek jen trochu většího průměru, který se na násadu přizpůsobí, tak téměř jakékoliv dřevo vydrží mnohem více než násada vyfrézovaná v nějakém jednoúčelovém stroji z masivu. Protože taková násada z masivu je obvykle dělaná přes léta a navíc ty léta tam jsou nesymetricky umístěná. Na rozdíl od nějakého kmínku, kde jsou léta kruhová kolem nějakého středu a tudíž mnohem odolnější proti dynamickému namáhání, pokud tam nejsou suky. Dají se taky použít různí exoti, třeba poznal jsem někoho, kdo na násadu na svou lopatu používal výhradně "kmínek" z černého bezu. On ten černý bez má poměrně tvrdé dřevo a on tvrdil, jak má bezová duše uprostřed proti jiným dřevinám poměrně velký průměr, tak taková násada je potom lehká, ale i pevná a pružná. Jinak spousta dalších původně okrasných keřů má taky dřevo docela tvrdé a houževnaté, třeba obyčejný šeřík, i obyčejné ovocné stromy tady v tom nijak nezaostávají.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.132 (?), 23.6.2007 20:39, zobrazeno: 11612x
Nevíte někdo o šikovném výrobci násad na kalače a palice? Ty šmejdy z obchodů nic nevydrží. Naposledy mi ho dělal jeden starý pán který už bohužel zemřel, prostě stará poctivá řemeslná páce. Nejlépe někoho z Olomouckého kraje. Díky za tip.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 23.6.2007 22:14
Já vždycky v obchodě vyberu tak z 8 - 10 kusů ten, co je nejméně přes léta a jsem spokojený. Pokud tam jsou jedne, dva kusy, nekupuji nic.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.202 (?), 25.2.2009 18:59
Výrobci násad jsou na Valašsku..konkrétně - Portáš výrobní družstvo Valašská Bystřice.Vyrábí veškeré druhy násad na nářadí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.80 (?), 25.2.2009 19:11
No - a to jsou prave ty co se vyskytuji v obchodech. Tezko radit, zkuste se poohlednout po "korari" jestli toto remeslo jeste nevyhynulo, tak ti to umi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.80 (?), 25.2.2009 19:14
Omlovam se za preklep... "Kolari"
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.27 (?), 30.4.2009 17:08
ještě je možnost zajít za nějakým soukromým majitelem lesa, domluvit si odtamtuď kmínek nějakého stromku nebo i velkou větev patřičného průměru a délky a doma potom z něho tu násadu vyhoblovat a vybrousit. Zaručeně by to potom nebylo přes léta, takže by se to neštípalo. A je možno vybrat od měkkého dřeva, vrbu, lípu, topol, osiku atd, které se snadno opracují a jsou lehké přes nějakou břízu a podobně po tvrdé a obtížně obrobitelné dřevo, jako je třeba habr nebo obyčejný černý bez či akát až po třeba supertvrdé nezničitelné dřevo, jako je trnka (keř v lese, ale i taková švestka ze zahrady je docela tvrdá a houževnatá) nebo tuším zimolez, pokud jejich kmínek naroste do dostatečných průřezů. nebo nějaký kmínek ze zahrady...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.27 (?), 2.5.2009 12:37
Jasany jsou přirozeně jedny z nejlepších, jsou dostatečně pevné, pružné a přitom ještě nejsou nijak zvlášť těžké. Pokud se ale použije kmínek jen trochu většího průměru, který se na násadu přizpůsobí, tak téměř jakékoliv dřevo vydrží mnohem více než násada vyfrézovaná v nějakém jednoúčelovém stroji z masivu. Protože taková násada z masivu je obvykle dělaná přes léta a navíc ty léta tam jsou nesymetricky umístěná. Na rozdíl od nějakého kmínku, kde jsou léta kruhová kolem nějakého středu a tudíž mnohem odolnější proti dynamickému namáhání, pokud tam nejsou suky. Dají se taky použít různí exoti, třeba poznal jsem někoho, kdo na násadu na svou lopatu používal výhradně "kmínek" z černého bezu. On ten černý bez má poměrně tvrdé dřevo a on tvrdil, jak má bezová duše uprostřed proti jiným dřevinám poměrně velký průměr, tak taková násada je potom lehká, ale i pevná a pružná. Jinak spousta dalších původně okrasných keřů má taky dřevo docela tvrdé a houževnaté, třeba obyčejný šeřík, i obyčejné ovocné stromy tady v tom nijak nezaostávají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 1.5.2009 17:50
Nejodolnějším kolářem je Fiskars. Násada vás přežije.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|