A s tou fiskarskou (mačetou) je spokojenost? Zdá se mi proti běžným mačetám nějak nevyvážená - dlouhá rukojeť na úkor čepele a taky si myslím, že v ní není tolik energie.
Nebojte sa. Ja som s ňou sekal hektár totálne zarasteného porastu hlohom a to v polovici výšky, priemer od 7 do 12 cm a išlo to dobre. Najprv som to skúšal píliť pílou ale nedarilo sa mi, lebo od zemi to bolo na spratávanie na kopy veľmi dlhé a pílenie vo výške pŕs mi nešlo, pretože to veľmi stŕpalo - zlá robota. Odišiel som hneď z toho porastu asi po hodine trápenia s dlhým nosom a hneď som objednal mačetu. No a potom to už bolo lepšie a fiskarsku som nepustil z ruky až do konca práce. Oceľ je veľmi kvalitná dobre seká. Zadarilo sa mi nájsť aj klince v dreve a nevydržali presekli sa aj tie. Občas iba prebrúsim brúskou od fiskarsu a ostrie je stále ako z fabriky.
Musim souhlasit s Tramontinou, několik let už ji využívám taky a naprostá spokojenost.Pěkně se drží v ruce, dost vydrží.Když s tim někdo nechce kácet velkej strom, tak myslim že ideální volba.Příznivej faktor je i cena.Teď přemýšlim že si pořídim tento kousek - 15" mačetu Tramontina
ohledně té mačety, myslíte, že je lepší než použití motorové pily? Chystám se v budoucnu odvětvovat asi tak 7000 stromů z hektaru a přemýšlím, jestli to bude lepší brát pilou a nebo použít už toto již na stojících stromech a pak zbytek po skácení?
Tak jsem si prozatím koupil tu Tramontinu. Ostří 66cm za cenu 300,- včetně dopravy, čemuž se mi otec smál. co to za hračku. Rukojeť úplně na nic a tak jsem to šoupl truhláři, aby ji udělal na obouruč perfektně nabrousil (to totiž od výrobce taky nějak slavé nebylo). Takže za 100,- rukojeť a nabroušení. -výsledkem je šíleně skvělá věc na odvětvování slabých větví! Zkusil jsem na 10 minut asi 30 stromů a bude to luxus. Ocel bude asi kvalitní, šla totiž provrtat pouze nahřáta:-)
Vlastním tři mačety koupené v 70tých létech v Lověně.Udajně takové se vyváželi na Kubu.Cena kolem 50Kčs.Tvar každý jiný, materiál podobný jako na kosy.Musí se často brosit.Já s ní přeseknu živé větve do 2cm.