Vážený pane existuje i železné (ocelové) kosiště a mívávalo dřevěné ručky které se daly přesunout do vhodnější polohy.Jako malý kluk jsem s takto sestavenou kosou chodil na trávu pro králíky.Byla pevná a těžká na delší práci nic moc...
Vzdávám se přesile a souhlasím s tím, že paní má opravdu ocel. kosiště. Omlouvám se za můj předchozí odmítavý příspěvek, ale nedovedl jsem si představit jediný důvod, proč by někdo používal ocelová kosiště... jedině snad kulturista v rámci tréninku.
Jedině snad, že se nezlomilo, když se špička zabodla do paty kmene stromu - to se mi párkrát stalo. Na trojí mávnutí kosou pro králíky snad, jinak se připojuji k názoru, že ke kose patří dřevěné kosiště.
pak ještě existuje něco jako zmenšená (asi 40 cm)kosa, která je navařena na asi půlmetrovém rovném ocelovém nosníčku zakončeném dřevěným držadlem.Používá se "jednoruč" stejně jako srp, ale je to kosa.Co se týče naklepávání a broušení je stejné jako u velké kosy.Máme to doma jako funkční "památku",jinak na trávu pro králíky chodíme s normální kosou s dřevěným kosištěm.MŘ