Výběr pily



host - 161.9 (?)
21.10.2007 13:03
Určitě bude vyšší kvalita u hobby pily Stihl, Husqarna, apod. vyšší, než u hobby pil neznámých značek. Je to přesně tak, jak říká pan J.S., že v tom celkovém průměru "šla kvalita" níže. Ale pořád je třeba mít na paměti konstrukční provedení pil - plasty x kov, kov x slitina atp.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.10.2007 12:02
Pokud máte tupý řetěz, tak zákonitě tlačíte pilu do řezu - tím je více namáhané uchycení lišty, ale také antivibrační systém a další součástky. Na druhou stranu jsem již několikrát viděl vytržené šrouby z karteru - skříně motoru pily a ten byl hořčíkový. Majitelé podvědomě dotahovali šrouby na doraz, a také i nevhodným nářadím. Obecně je to ale častější závada u plastových skříní, než tzv. kovových, kde je možná oprava - vytočením většího závitu  s přechodem na požadovaný průměr na liště a krytu motoru(nebo výměnou šroubu se ztrženým závitem - při možnosti vytočit šteft bez půlení motoru je to jednodušší). U plastu je to problém, pokud se protrhnou okraje otvorů, začne se většinou deformovat i celý díl v tomto místě. Hodně záleží na tom, jak s pilou zacházíte a také jaké jsou limity odolnosti dané konstrukce. Pokazit se dá všechno, ale nemělo by to být tím, na co je pila hlavně určena. K úpravě válců - opět podstatně více důvěřuji firmám, kde ve výrobním programu jsou pily na prvním místě. Taková poctivost se vyplatí i uživateli tím, že  zadřená pila se dá  často opravit méně nákladným způsobem - píst +  vyleštění válce. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.122 (?), 21.10.2007 12:13
S pane JS souhlasím a jenom dodám:
Ano, šrouby vylézají, protože kovové šrouby mají větší výdrž než plastový držák. Bude li ale držák ze slitiny, tak bude slabší článek už šroub. Nevím zda to píši dost jasně.
A jak může mít tupý řetěz vliv na zničení uchycení?
Tupý zub řetězu se víc tře jak řeže a třením vzniká vyšší teplo než je tomu u ostrého řetězu. Od zubu se nadměrně ohřeje celý řetěz, který vlivem tepelné roztaživosti zvětší svoji obvodovou délku. Takže se jakoby prověsí (uvolní). Běžná obsluha si mylně myslí, že se to povolilo ve šroubech a řetěz našponuje a šrouby tentokrát pořádně dotáhne. Ale ono to je za chvíli zas, tak to dotáhne ještě víc! Časem se ale od řetězu ohřeje i lišta a ta svoji délku též prodlouží. Nastane přešponování řetězu kterého si obsluha málokdy všimne... atd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 30.14 (?), 22.12.2007 21:37

Máš pravdu mě u ní vylejzá jeden šroub druhý drží. Jinak spokojenost než mi ji letos ukradli.Jinak mám špatné skušenosti s nikasilem u motocyklú. Kamarád přišel u pily také o nikasil a udělal si do ní litinovu vložku a maká jako nová, zdar motodědek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.10.2007 11:24

Něco k těm cenám - před 12 lety byl Váš model dejme tomu novinka - nebo novější typ - proto cena byla vzhledem k výdělkům vysoká. Příkladem může sloužit H 40, kterou můj známý koupil za neuvěřitelných 17500 v roce 1993. Když si vzpomenu kolik byl tehdejší průměrný plat normálního člověka, tak potřeboval skoro cca 4 výplaty na tuto pilu. Dále to bylo období, kdy pily byly artikl velmi žádaný, např Homelite XL se prodávala od 6000 - 9000,-Kč většinou od tzv. podnikatelů - dovozců - překupníků, neboť po koupi skončily veškeré závazky prodávajícího - většinou zmizel, nebo se vykroutil. Tu H 40 koupil sice v obchodě, ale její cesta k nám byla asi stejná - dle doby provozu toho obchodu - tak za  rok už prodávali tabák a pod. V současné době je hlavní rozdíl v přístupu v podstatě, až na super silné modely, nebo spec. provedení ke všem modelům dané značky. To je zásadní rozdíl, dále je to cena, která je stlačena nabídkou,internetem, přece jen nižší poptávkou versus více zastoupených výrobců u nás. Píšete o problémech, které jste po čase s pilou měl, přesto vydržela dle mých zkušeností s těmito typy dost - možná díky Vám, což hraje důležitou roli. Mluvit o zhoršení kvality je opravdu jako běhat na tenkém ledě, protože na jedné straně je podstatně modernější a přesnější výroba, jiné kvalitnější dostupnější - cenově materiály. Proto ti známý dlouholetí výrobci podle mě kvalitu zvyšují, neboť přenášejí zkušenosti a kvalitu do nižších výkonových řad. Ale když budu uvažovat, jako o poměru kvality v celkové nabídce toho, co se dá nazvat motorovou pilou, tak jednoznačně v tom průměru šla kvalita dolů. Je to dáno zejména přílivem značek, které nejsou v tomto nic, mnohdy nevíte jestli to nespletli se ZOO. Proto zde je nutné pro správný výběr nejprve oddělit zrno od plev a potom teprve vybírat. Záruky byly navíc prodlouženy na 24 měsíců, dle provozu a výrobce, zase na druhou stranu je větší snaha prodejce se bránit před reklamacemi, které nespadají dle ZL do rozsahu uznatelných vad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 161.9 (?), 21.10.2007 13:03
Určitě bude vyšší kvalita u hobby pily Stihl, Husqarna, apod. vyšší, než u hobby pil neznámých značek. Je to přesně tak, jak říká pan J.S., že v tom celkovém průměru "šla kvalita" níže. Ale pořád je třeba mít na paměti konstrukční provedení pil - plasty x kov, kov x slitina atp.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
asteroid - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 70.240 (?), 21.10.2007 13:13
To je pěkné, jenomže každý považuje jinou značku za tu známou.
Když to vezmu jen tek z hlavy: HQ, Stihl, Dolmar - ty já považuje za známé značky.
A co takové značky Jonsered, MC Culloch, Solo - víc jich jmenovat nebudu, tyto se mi zdají patřit také k těm kvalitním - ale jsem pouze obyčejný uživatel.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.10.2007 14:16
Z pohledu známosti jsou pro lidi, kteří se v tomto směru orientují známé včechny značky, které jste uvedl. Asi nejznámější obecně je HQ, Stihl, Oleomac - je to dáno reklamami, ale také u HQ a Stihlu zejména množstvím prodejců a výrobků mezi lidmi. Myslím si, že i když máme rozdílné své favority z pohledu značky a typu, tak obecně máme velmi podobný názor na tuto problematiku. To se třeba mě nestalo ani náhodou, abych si mohl číst takové diskuze a udělat si nějaký pohled - názor a potom se rozhodovat. Měl jsem sice štěstí na výborného odborníka i člověka, ale to bylo až po pár krocích do neznáma - ale dopadlo to dobře.Proč to uvádím, zákonitě se pomalu,ale jistě dopracováváme k tomu, co to bude. Mě vždy mrzí, že mi někdo předhodí, že jsem doporučil to svoje. Většinou - viz. porovnání dříve jiných přístrojů  - je to  porovnávání dle ceny, ale ne dle kategorie - tím má výhodu levnější stroj - je ve stejné ceně, ale je třeba o kategorii výš. Teoreticky, kdybych měl k dispozici předvedení např. 20 typů pil od různých výrobců, tak bych to probral s někým, koho to zajímá a co by si vybral, tak by měl. Ovšem prodejce nemůže být - ať je to jakkoliv výborný člověk - nakloněn jiné značce, to by popíralo logiku. Proto mi zde jejich, i když někdy skrytá přítomnost nevadí, pokud je to v objektivních mezích. Některé informace jsem mnohdy pouze slyšel od někoho, co zde byly uvedeny, taktéž od mechaniků - tím se to jednoznačně zkvalitňuje. Nemám nejmenší důvod Vám nutit značku pily. Pokud se rozhodnete pro nějaký typ, rád popíšu detaily, ale další je na Vás.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 1.3 (?), 22.10.2007 9:02

To byla hodně drahá H 40. Můj strejda v roce 1993 kupoval H 61 za ty samé peníze, tzn. 17500 Kč a pila mu slouží bez problémů dodnes.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 22.10.2007 14:10
Včera jsem s ním mluvil ještě ji má, a stála 17100,- tak jsem si to už nepamatoval přesně. Opravoval jsem mu uchycení tlumiče - výfuku asi před 8 roky - utřepalo se vybrání na válci a šrouby - jejich hlavy neměly na čem držet. V opravně mu řekli, že je to na výměnu válce. Tak jsem mohl zkusit jiné řešení - objímku z kulatiny mezi žebry válce. Tak byl rád, že nemusel do pily investovat, vydrželo to. Teď ji má už jen jako zálohu.  
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.3 (?), 22.10.2007 15:23
To nebylo myšleno jako zpochybňování Vámi udaného faktu, ale jen konstatování, za kolik tehdy strýc koupil H 61. I tak to tehdy bylo vzhledem k výplatě slušná palba...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika