stihl, dolmar nebo husq?



host - 28.148 (?)
21.11.2008 22:58 Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.11.2008 22:43

P.Radku, mě se ty dezinformace taky nelíbí, ale p. Panský alias 50.4 alias 28.148 možná zjistil, že HQ bude dál prodávat a Shindaiwa třeba tak nepůjde na odbyt, nebo nevím co, ale po několikáté mění kabát, však podle jeho slov - na tom není nic špatného, když člověk zjistí, že je něco lepšího. Tak uvidíme, co zjistí - resp. co ještě neví, že je tolikrát, nebo kolikrát lepší, nebo horší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 28.148 (?), 21.11.2008 22:58 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 21.11.2008 23:24

A všiml jste si cestou z práce, datumu toho testu? Je opravdu aktuální, když tu uvedu hodnoty HQ 266 S,  tak tam bude ještě více!

A jenom přidám jeden poznatek, ani ta data pro HQ 345 od DLG a HQ nesedí a pokud něco srovnávat, pak náchylnost k zpětnému vrhu a reakční dobu brzdy !

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 28.148 (?), 21.11.2008 23:59

Pane Radku, já jsem téměř u všeho doložil odkazy na příslušné stránky, možnost si tyto fakta mnou uvedená ověřit. Od vás jsem se toho nedočkal.Stihl prodávám stejně tak jako HQ, takže opravdu oněm "nic nevím".  A MS 200 T je stále v prodeji narozdíl od HQ 266 a vámi zmiňovaná 335XPT má skutečně tak velký rozdíl ve vibracích oproti 338XPT a HQ jej má na svých stránkách v průměru ještě vyšší než je uvedeno na DLG.

A o čem byla ta otázka které jsem se měl elegentně vyhnout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 22.11.2008 10:33

Vážený p. Panský, dobře jste napsal "téměř u všeho" a je pravda, že těch odkazů jste sem opravdu nacpal moc! Jenže, ne všechny jsou aktuální, ne všechny uvádějí to co tvrdíte! Pokud sem něco dáváte, ověřte si co! Tvrdit, že jednou prodávám, po druhé už jsme doprodávali STIHL je hloupost a pokud jste ho prodával tak jak ho prezentujete, ani se nedivím, že jste skončili. Osobně, být dovozcem, seberu vaší firmě prodej již dříve! Tvrdit o MS 260, že k přítupu k válci potřebuji demontovat 18 součástí je přinejmenším hloupost a to je řečeno opravdu velice korektně v případě "prodejce". Již jednou a proti tomu jste se ohradil, jsem vám napsal, že takto se chová "podejce", nikoli prodejce! K HQ 335 XPT x 338 XPT, jsou to stroje identické a prohlášení o tak velkém rozdílu ve vibracích je nesmysl. Je zde uvedena tabulka od STIHLu a na dané stránce jsou všechny výrobky, jak jsou na tom vzhledem k EU normě! Tam je naprosto něco jiného, než uvádíte! Dáte sem odkaz na DLG test z roku 1996 a porovnáte ho s údajem výrobce z roku 2006!? V testech je šest hodnot, vy vytáhnete dvě nejhorší a porovnáte s těmi nejlepšími, které navíc opravdu jsou hodnotami průměrnými, uváděnými výrobcem v produktovém listu pro prodejce! Není vám to hloupé? MS 200T se stejně jako vámi prohlášená nedávná "novinka" MS 250, dočkala několika úprav a jednou z nich je i jiná nádrž a AV systém! STIHL modernizuje průběžně, což sice HQ taky, ovšem jejich úpravy jsou převážně kosmetické a nebo takového rázu, že původní kontrukce byla pro provoz nepřijatelná a velice poruchová! I tak nechápu proč na 372 zůstala ta subtilní klika z 365, která je u 372 poruchová až hrůza! Zatím jediná 372 u mých zákazníků a to nejsou žádní raubíři, dělají denně kolem 20 m3, přežila rok! Píst, kroužek, klika, to jsou nejčastější bolesti! Ano HQ 266 se již léta neprodává, souhlasím, tak proč vy sem dáváte hodnoty STIHL MS 200T z roku 96?? Kde se pak vzaly hodnoty 3,4 : 3,8, v tabulce hodnot pro EU normu?

Bohužel, ale sám jste prokázal dostatečně, že o pilách STIHL nic nevíte! To co vám napsal pan J.S. o HQ x Shindaiwa, to vystihuje přesně!

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 22.11.2008 9:56

Když jste objevil srovnání pil z pohledu vibrací , jak poskakují po zemi, jistě jste se zaradoval, že máte relevantní srovnání, ale zapoměl jste uvažovat:

- snížení vibrací je u každé motorové pily řešeno tak, že jsou oddělena držadla od vibrace způsobujících dílů. U motorové pily je to motor a řezná část. Velikost vibrujících a oddělených hmot je různá, podle způsobu řešení. Tedy mohou být odtlumena jen držadla, nebo je to včetně dalších dílů pily, např. benzínové nádržky a karburátoru včetně, nebo každý díl odděleně. Z toho plyne, že položíme - li motorovou pilu na zem, tak nemůžeme při znalosti toho, k čemu je určena - řezání v rukou obsluhy - nějak vycházet z jejího poskakování při volnoběhu na zemi. Země se totiž - dle konstrukce - dotýká část pily, která nemá tlumení vibrací. Proto je taková ukázka zajímavá z hlediska pobavení, ale ne z pohledu nějakých závěrů. Je to jako byste chytil rukou na kryt motoru a řekl, že Vám více brní prsty. 

- víme, že u obou pil byly nastaveny stejné volnoběžné otáčky? Já jsem to nezjistil, ale podle chodu motorů byly rozdílné. Podle prvního bodu tedy nelze ani z tohoto pohledu relevantně vycházet.

- konstruovali výrobci obě pily k tomu, aby se měřily vibrace podle toho, jak poskakují po zemi při volnoběhu, nebo bylo jejich cílem max. potlačení vibrací v době, kdy drží obsluhy pily v rukou?  Proč vlastně pokládáme pilu na zem? Abychom doplnili pohonné hmoty a olej, provedli údržbu, seřídili karburátor, nebo prostě proto, že ji nepotřebujeme u další práce. Nepamatuji si, že bych pilu použil, když byla položená na zemi.

- naměřené rozdíly ve vibracích beru, ale pokud o tom něco víte, tak tzv. mikrovibrace jsou horší, než občasné rázy při snížení otáček, nepozorností při řezu. Když jsem srovnával vibrace - sujektivně - tak jsem byl schopen poznat rozdíl v hodnotách 5 a 10. Nepatrný rozdíl, který je mezi těmito pilami byste nepoznal, navíc tyto pily jsou určeny ke speciálním řezům. Tedy uřezat, spadne větev, obsluha se přemístí, další řez. Není to, jako když na zemi leží 20m kmen a ten se měl předtím pokácet a má se dále odvětvit a  rozřezat. To se potom řeže v jednom kuse. Také je u větších pil řešení vibrací i s ohledem na jejich velikost a objemy motorů jiné.

Hodně mi ten Váš styl názorů a argumentů připomíná úroveň prodavačů(což mi vůbec nevadí), kteří ale zákazníka informují takovým způsobem, že neznalý podlehne a kdo to zná, peprně ohodnotí, ten o tom nic neví. To, že jste dělal s pilou profesionálně v lese(pokud se dobře pamatuji), neznamená, že máte automaticky glejd na znalosti kolem pil. Setkal jsem se už s hodně profesionály, většinou znali víc, než potřebovali. Byly ale případy, že žena za volantem by je strčila do kapsy. Nedokázali téměř nic vyměnit, každá drobná oprava = servis a navíc všude hlásali, že jedině to, co mají, je nejlepší. To by ještě šlo, ale když se k tomu přidají základní neznalosti o motorech a jejich funkci, tak vznikne teorie ala p. Panský.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 229.218 (?), 22.11.2008 10:31

Dobrý den, s velkým zájmem sleduji Vaši diskuzi. Můžete mi prosím poradit s výběrem pily?

V hledáčku mám poslední 3 favority:

Jonserded CS 2145 S 2,2 kW, Husquarnu H 350 2,3 kW nebo Dolmar PS 500 2,4 kW. Po které mám sáhnout? Jde mi o přípravu palivového dřeva, popř. občasné kácení stromů na stojato. Moc děkuji. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 94.115 (?), 22.11.2008 11:44
z těchto tří jednoznačně dolmar HH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 22.11.2008 14:40

V tomto výběru je jednoznačně technicky nejlepší Dolmar PS 500. Proč tomu tak je, zde bylo x krát vysvětleno. Nechci nijak snižovat hodnotu dalších pil ve výběru, ale chcete si jednu vybrat. Nelze dát na první místo všechny 3, když mají odlišné technické parametry, na jejich výrobu byly použity jiné materiály a při jejich výrobě byly uplatněny znalosti dané doby z pohledu technického pokroku. Pokud sledujete diskuzi, tak bych ještě doplnil k vibracím to, že antivibrační systém musí nejen maximálně snížit vibrace, ale také zajistit co nejlepší vedení pily. To se svým způsobem vylučuje, neboť čím je antivibrační systém měkčí, tím je vedení pily horší. Pokud pila plave na antivibračních prvcích, tak je to nepříjemné a paradoxně to zvyšuje vibrace např. při odvětvování, kdy je třeba pevné přesné vedení , nebo v řezu dochází ke skákání pily v řezu. Příliš tvrdý antivibrační systém nadměrně zatěžuje obsluhu pily i pilu vibracemi a práce je únavnější.  Proto bych chtěl zdůraznit vyzkoušení pily před koupí alespoň uchopením do ruky i s lištou a vyzkoušet lehkým tlakem o podložku, jak se antivibrační systém chová. Naměřené hodnoty si lehce zjistíte, ale tyto hodnoty v praxi nemusí znamenat rozhodující ukazatel pro neúnavné a jisté řezání a vedení pily v řezu. Je to základní a velmi důležité hledisko pro bezpečnou práci s pilou, pila musí sednout a obsluha musí mít jistotu i dobrý pocit při práci. To samozřejmě nevylučuje nic z bezpečnosti při obsluze pily. Ale ten začátek je důležitý.     

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.168 (?), 22.11.2008 14:47

jj, z těchto tří určitě PS500 (mám a nemůžu si stěžovat).  Ale osobně bych dnes dal přednost buď PS 420C, nebo PS5000, PS4600S (oproti PS500 to je něco peněz navíc, ale myslím,  že se to vyplatí...).    Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika