450e délka lišty 45cm



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 68.161 (?) 
14.11.2014 14:53

Zrovna pila 450e je docela těžká. A řekl bych, že delší lišta jí posune těžiště dopředu o ždibec blíž k držadlu. Takže by se s ní mohlo líp pracovat.

A vzpomněl jsem si na řadu obrázků a videí z USA a Kanady. Tam je naopak zvykem mít lištu co nejdelší. Někdy mi to přijde že metr sem, metr tam-žádná míra. Prostě jsou na to zvyklí. A že se tam nekácí málo. A nenaj to jen kvůli tlustým stromům. Možná se s tím člověk nemusí tak hrbit při odvětvování. Možná že delší lišta taky tolik nekope při zpětnym vrhu. Dělat bych s tím sám nechtěl. Jen to píšu že jiný kraj jiný mrav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 14:57

... čím delší lišta, tím silnější zpětný vrh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 247.173 (?), 14.11.2014 15:24

no jo, je to delší páka takže větší síla.  Ale špice opisuje mnohem delší kruh. Jede to po delší dráze. Čili pomalejší pohyb lišty, pomalejší otáčení. Alespoň myslím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 222.8 (?), 14.11.2014 15:38

taky bude jinde těžiště kolem kterýho se pila otáčí. u krátký lišty je víc vzadu Pila se otáči kolem zadní ruky. a vykopne předí ruku do obličeje. u delší lišty se asi víc točí kolem přední rukojeti. Takže táhne zadní ruku. Těžko říct co je lepší. Jestli otočení kolem předního madla nebo cuknutí do něj. Nevíte někdo? Bavím se o silné pile a rozdílu mezi lištama třeba 35 a 60

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 16:09

nejlepší je mít těžiště mezi madly, nejhorší poblíž předního madla - tedy z hlediska mít možnost ustát menší zpětný vrh tak, aby nedošlo k zastavení motoru brzdou.a nezdržovalo to při práci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 14.11.2014 17:05

Spoustu pomýlených názorů, zpětný vrh má stejnou sílu ať si osadíte lištu jak dlouhou chcete, s delší lištou je jen větší páka, proto při řezu balíku z druhé strany si dejte záležet a napojte se lištou přesně kolmo na první řez, při šikmém napojení může hrozit kopnutí. Lištu si kupte delší, práce bude daleko rychlejší, nebudete muset nic přeskládávat, říznete z jedné strany, říznete z druhé strany a hotovo, balík rozříznutý.

Sám používám 70cm lištu na 4m balíky s odkorcema a práce je do 5 minut hotová, je to frčák (Solo 681). Délku lišty si zvolte podle průměru balíku 45cm může být málo, možná zauvažujte nad 50cm, chce to ale určitě minimálně polovinu průměru balíku, pokud bude i 50cm málo na to, aby jste dosáhl do poloviny balíku, pak si delší lištu nekupujte, bude to zbytečnost. Výkonově pila při ostrém řetězu nebude mít problém, problém může nastat jen s mazáním. Pokud bude náznak pálení a kouře od lišty, přestaňte řezat a pilu protůrujte naprázdno, aby se promastil řetěz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.229 (?), 14.11.2014 17:49

Tedy já nevím přesně ale páka se probírala v 6. nebo 7. třídě základní školy. 

Komentovat pomýlené názory a pak napsat, že zpětný vrh má stejnou sílu bez ohledu na délku lišty ale s delší lištou je to větší pála, to fakt může napsat jen hooodně velká páka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 14.11.2014 22:22

Síla F je stejná ať máte délku lišty jakoukoli, ovlivňují ji jiné věci jako typ řetězu, rychlost řetězu, atd. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 14.11.2014 22:34

Proto Oregon navrhl řetěz právě pro takové uživatele, kteří začínají Oregon 91SG, který má mezy zuby očka a brání tak vzniku žpětného vrhu. Nicméně tento řetěz při pozdějším užívání je k vzteku, protože kromě omezováku, musíte zhazovat i meziočka. K těm pomýleným názorům, kromě pisatele "páky" nademnou lze připojit i pisatele co píše, že 450 je těžká pila, je to lehká 4,9Kg vážící pilka, pokud má "E" lehké startování, pak 5,1Kg. Její výkon i 1,3mm řetěz ale pro fyzicky normáního chlapa není problém udržet i při kopnutí, nebál bych se toho, potřeba držet pilu tak jak se má, pevný úchop s palci dokola a není problém.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.221 (?), 15.11.2014 0:02

5kg není samo o sobě moc. Ale poměr váha/výkon není rozhodně na špici. Mnoho pil je na tom lépe.  V podobné váhové kategorii třeba HQ346XP, 353, MS 260, 261, 280, 280, Jonsered 2147, MS341, HQ357 (ale to už bych byl 30 deka výš a asi v jiné kategorii). Z tohoto pohledu by jí asi bylo možné považovat za těžší.

S tou silou to vypadá na první pohled jako nesmysl. V jedné větě jste napsal že je stejná síla a současně větší páka. To je nonsenc. Buďto jedno-nebo druhé. Páka je jednoduchý stroj. A jeho hlavní funkcí je, že mění velikost síly. Z malé síly na velkou. 

Máte pravdu, že síla na konci lišta bude stejná a je dána rychlostí řetězu. Ale na ruce se přenáší tato síla přes delší rameno páky. Na ruce tak působí mnohem větší silou. Dlouhá lišta se tedy mnohem ochotněji a snáz zvedne z řezu protože působí po delší páce. Takže máte svým způsobem pravdu. Je tam někde stejné síla a někde jinde je delší páka. Jen to v té jedné větě vypadalo divně

Ale napsat, že pro chlapa není problém kopnutí udržet je dost troufalé a přímo riskantní. Ona každá pila se dá udržet. Když to čekáte. Problém kick backu je v tom, že přichází nečekán. Nedržíte zrovna pilu vši silou pevně. To byste dostal brzy křeč. M"že se vám vytrhnout zadní rukojeť z dlaně. JE rozdíl jestli se přední ruka otočí i s madlem v zápěstí nebo jestli madlo v dlani proklouzne. Taky záleží s jakou silou a jak rychle lištu do dřeva vrazíte. Většinou jsou to jen takové mírné kopy, které nejsou nijak zvlášť nebezpečné. Ale zkuste si to někdy narvat silně lištou do dřeva (držte přitom pilu vodorovně ať uhne do strany a ne vzhůru!!). Budete překvapen jaká je to síla.

A ještě zajímavou poznámku. Vzpomínám si na nějakou statistiku zranění. Všechna byla na levé straně těla: hlava, rameno, bok, levá noha a ruka. Ani jedno na pravé polovině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika