450e délka lišty 45cm

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 51.213 (?)
14.11.2014 13:26

Delší lišta má význam, pokud budete řezat balík najednou, jinak se balíkem stejně musíte prořezat, takže balík o průměru miň jak 40 cm není, je to zbytečné.Velké balíky se prořežou "na dvakrát",říznete od konce, pak o další pořez dále a pak se vrátíte do prvního a dokrojíte zbytek, popř na třikrát, čtyřikrát... doufám, že si rozumíme.Že třeba metr budu řezat na čtyři doby, po kousku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 124.34 (?), 14.11.2014 11:25, zobrazeno: 13790x

Dobrý den, vlastním motorovou pilu Husqvarna 450e s lištou délky 38cm. Jelikož každoročně řežu palivové dříví (krajinky svázané v balíku) tak by se mi hodila delší lišta. Dle specifikací v příručce mohu na pilu dát lištu délka až 50cm... Přemýšlím o koupi lišty s řetězem délky 45 cm, aby pila měla stale dobrý výkon. Myslíte že by neměl být problém a pila tuto lištu by zvládala?Děkuji za odpovědi

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 12:30

Výkon na hřídeli zůstane stejný a aby jste ji nepřetěžoval, tak při prořezu balíku by jste nemohl na lištu tolik "spěchat". Já osobně bych si na tu práci delší lištu nebral (nebo dokunce HQ371 s lištou 80) a používal standardní délku 38 cm.

host - 109.116 (?), 14.11.2014 13:02

Přece když řežu krajiny svázané do svazku, je to něco jiného, než když řežu plný průřez kmene.  Ve svazku je spousta vzduchových mezer, spousta měkké kůry. Řezná plocha je menší a tudíž i zatížení pily nižší. Klidně si na takovou práci tu delší lištu kupte.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 13:15

ano, ale úplně stejně o stejný poměr je rychlejší standardní lišta protože řeže "řidší" dřevo.

S delší lištou je větší riziko, že se Vám někde špička kousne kvůli efektu zpětného vrhu, takže čas neušetříte. Jediné + by bylo, když by lišta byla delší než průměr balíku a tak by jste srovnával říznutí najednou s postupným prořezem. Pokud mi nevěříte, zkuste si delší řeznou soupravu půjčit a stopněte si časy + změřte spotřebu PHM. Podobné to je i u kozičky, pokud jsou klanice 30 cm od sebe stačí lišta 38, ale pokud jsou 45 cm, už je lepší mít rovnou 50ku.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 51.213 (?), 14.11.2014 13:26

Delší lišta má význam, pokud budete řezat balík najednou, jinak se balíkem stejně musíte prořezat, takže balík o průměru miň jak 40 cm není, je to zbytečné.Velké balíky se prořežou "na dvakrát",říznete od konce, pak o další pořez dále a pak se vrátíte do prvního a dokrojíte zbytek, popř na třikrát, čtyřikrát... doufám, že si rozumíme.Že třeba metr budu řezat na čtyři doby, po kousku.

host - 109.116 (?), 14.11.2014 13:28

Pán bohužel nesdělil důvod, proč by se mu hodila ta delší lišta. Spekuluji a myslím si, že delší lištu shání nikoli proto, aby to uřízl rychleji, ale proto, že s delší lištou prořízne svazek hlouběji a takto jej snadněji rozporcuje.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 13:37

U nás vedle na pile dělají balíky tak, že mezi klanice 1/2 metru od sebe hází krajinky. když je jich asi tak do výše 3/4 metru tak to stáhnou "na krev" páskovačkou. Protože je balík dlouhý 4 m, počítají to jako 1 m3. Já osobně jej řežu na dva prořezy s lištou 38 a nemám problém. Oni také na zarovnání konců nemají nic jiného než "standardku" 38 cm. Při ceně kolik druhá řezná souprava stojí a pořezu dřeva pro 1 chalupu se mi druhá prostě nevyplatí. Stejně tak se mi nevyplatí vytahovat 371ku a přezouvat ji na dlouhou...

Prořez hlouběji neznamená, že balík zpracuji rychleji, znamená především, že řežu i tam, kam nevidím (škrtnu si o zem, víc již uříznutých drobných kousků spadne zpět do prostoru řezu, ...) a pila je neklidná.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 51.213 (?), 14.11.2014 13:37

Ať tak či onak, vše už bylo napsáno, větší lištou čas nedohoní, spíše naopak a hrozí kousnutí nebo ráz od pily, s delší se hůř manipuluje i v balíku a je jedno jestli řízne jednou delší lištou pomalu nebo kratší dvakrát a rychleji.

host - 124.34 (?), 14.11.2014 14:08

Děkuji za vaše názory. Jde mi o to, aby mi ta delší lišta práci urychlila a pila nebyla víc namáhaná než teď (nedošlo k poškození). Ty svazky někdy leží na sobě, takže ten celkový průměr je velký a tou 45cm bych musel taky několikrát odkrájet... Tou 38cm to jde krásně, ostrý nuž a jde to jako po másle.Jen jsem si myslel jestli by to tou 45cm nebylo ještě rychleší... Díky moc a ponechám tedy 38cm

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.11.2014 14:14

dobře naostřený řetěz je důležitější.

Pokud chcete ušetřit čas, kupte si další řetěz na standardní lištu, ať se nemusíte zdržovat broušením, když někde narazíte na v kůře zadřený kámen apod.

Jinak k obratnosti pily patří i dobře umístěné těžiště a to je optimálně jen se standardně dodávanou lištou. Můj servisák mi to kdysi vysvětloval slovy "můžeš mít o číslo větší boty a přesto do schodů nepůjdeš rychleji. Při chůzi ze schodů pak také můžeš padnout na hubu."

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz