Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím Stando (136.63), uvádíš nepravdy, výška plechů a hloubka drážky není pro funkci lišty...

Ach jo, tady je zase rádoby odborníků jako smrků v hektarovém lese.

Tak jak to je? První problém většinou bývá šířka a profil drážky, ano i profil. On totiž takový tvar V, následek práce s volným, nesprávně napnutým řetězem odepíše lištu spolehlivě, neboť se řetěz naklápí do stran a tím není správně veden. Střídavě je v záběru jedna, nebo druhá strana. Volná drážka a to i u nové lišty s řetězem špatně zvoleného vodícího zubu např. 1,3 z lišty Micro Lite v liště pro 1,5 má ten samý efekt. Takže volná drážka staré lišty Stando asi pro správnou funkci lišty podstatná bude, že? 

Neshodná výška plechů je pouze následkem a to buď používáním nesprávně nabroušeného řetězu, nebo na jedné straně tupého řetězu a nebo, no Stando, ano, nesprávné kombinace drážky pro 1,5 a řetězu 1,3, případně právě oné volné drážky. Drbat lištu tak dlouho až dojde k dosednutí vodících článků na dno drážky je buďto "vrtkolenství" nejvyššího řádu, nebo důkaz neotáčení lišty během provozní údržby pily. Nebo také tvé zcestné teorie o "zbroušení na pravoúhlé brusce". Ta je totiž pouze jedním z řešení vzniku nejstených výšek vodících plechů, které vznikají... Možná jsi si spletl dosednutí na dno drážky a dosednutí na vodící plechy v oblasti kolečka, vrcholu lišty. To je další důvod pro vyřazení lišty, dochází zde k opotřebení zubů vodícího kolečka a vznik otřepu na vrcholu lišty je vždy jeho dalším signálem, pohledově je vidět přibližující se vodící články k plechu. Otřepy na hranách lišty se odstraňují průběžně a jsou celkem logickým produktem tření vodících zubů řetězu o vodící plechy, mimo již zmíněnou oblast vrcholu lišty s "kolečkem", Roll topem. Dalším a dost podstatným efektem volné drážky, zejména u hobby pil s ol. čerpadlem menšího výkonu je citelné snížení výkonu mazání řetězu. Nelze také opomenout tzv. výtluky mezi koncem "dlouhé drážky" a oblastí vrcholu lišty, i ty jsou důvodem vyřazení lišty. 

Hrubé pořadí nejčastějších závad lišty pro její vyřazení: 1) rozpad kolečka, 2) volná drážka a její následky, 3) výtluky, 4) deformace lišty (neopravitelné ohnutí), 5) rozpad svarových spojů (bodů), plechů.

    Samotná volná drážka je ještě občas řešitelná záměnou řetězu, avšak pouze 1,5 za 1,3, nebo 1,6 za 1,5 stejného dělení. Není to ale všelék a nepočítejte s výkonem více jak jedné až dvou sad řetězů. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika