Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?



host - 223.8 (?)
29.12.2008 7:06

http://www.naturalhub.com/natural_food_guide_fruit_vitamin_c_apple.htm
tady je o obsahu vit.C v jednotlivých odrůdách.Zazlívám jim, že tam nedali Berlepšovu Renetu, protože ta má nad 30mg%,je to teda zdravé jablko oproti novým odrůdám.Hodně vit.C má i Melodie, ta je trošinku kyselejší, ale jsem s ní velmi spokojen, plodí velká jablka a každoročně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 132.19 (?), 29.7.2008 11:25

Zatím ještě nemám zmáklé to měření po stránce metodické. Nemám potřebné vybavení, zkrátka zatím nemám nic. Zatím jenom sbírám rozumy na webu k čemuž se mi hodí taky naše diskuze. Až bude zmáklá metodika nebude problém si vše nakoupit. Peníze budou, my nebudem. Nemohu proto zatím dělat žádná měření ani žádné pokusy.

Výsledkem tohoto diskuzního tématu by měla být metodika podle které by bylo možno pro širší veřejnost zahrádkářů anebo zahrádkářských organizacích na vesnické úrovni orientačně změřit jak je to s C vitamínem v jednoduchých laboratořích, která by se dala zřídit z kuchynské linky nebo něčeho podobného i když 1000 kč na výbavu asi nepostačí. Odhaduji, že by mohlo být potřeba tak 2-3 tisíce Kč, ne víc však než 5000Kč.

Počet přečtení tohoto diskusního tématu svědčí o tom, že to zajímá více lidí, tak by nebylo dobré to vzdát při prvních potížích.

HQ 257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 29.7.2008 12:50

Ovoce a zelenina, zejména čerstvé,  obsahují řadu pro lidský organizmus cenných látek - minerálů, vlákniny, biokatalyzátorů ( enzymů, vitaminů).  C-vitamin - přestože jednoznačně preferuji přírodní zdroje - je jako jeden z mála snadno uměle nahraditelný. Posuzovat proto hodnotu potraviny právě podle hladiny c- vitaminu je zavádějící.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 132.19 (?), 29.7.2008 11:44

Kalibrovaná byreta by nebyl zas takový problém. Stojí od 200 Kč třída přesnosti B anebo cca 1000 Kč třída přesnosti A. Podrobněji ceny zde.

Horší to bude s přesnou vahou 1/1000 g. Taková stojí cca 18000 Kč digitální. Řešení by mohlo být příprava větších objemů reagens protože mošt je celkem bezcenný tak netřeba šetřit a reagens taky nutno koupit ve velkém množství, když malé množství vám neprodají. To by snížilo nároky na přesnost váhy.

Jenom by se mi nelíbilo doporučovat širší veřejnosti jedovatý reagens, což by mohlo být příčinou maléru. Nešlo by najít nějaký nejedovatý reagens?

Destilovaná voda, líh a misky z čirého skla by neměly být problémem. Mohou být z čirého skla štamprlky? Snad jo.

HQ 257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 162.128 (?), 4.8.2008 14:52

achich ouvej, kdyby to bylo jednoduche, tak to už dávno na trhu je.Většina nás chemiků-zahrádkářů se spokojí s tím, že ovoce nějaké vitamíny má a při zpracování používáme nerez. Trochu mi to připomíná našeho truhláře-tesaře, který na můj dotaz jaká si bude dělat okna do svého nového domu mi řekl že plastová, protože to je pohoda na údržbu.

U moštů buďmě rádi že je děti pijí, protože když vidím kolik lidí se nalívá Colou light s aspartamem... nebo "pitíčka" s tunou cukru. A do toho různé "stabilizátory". Pořád je lepší i mošt s minimem vitamínu než tento humus.

Banky a kadinky si kupte v laboratornich potrebach, treba v Praze je prodejna na Vinohradech. Stoji to par desetikorun. K tomu si kupte sklenene tyčinky na míchání. Zábrusove lahve, do kterych si date chemikalie. Nezapomeňte promazat zábrus (čím se to patlalo už nevím, ale prodají vám to určitě taky), jinak to už neotevřete.  Baňky maji tu vyhodu, ze jsou konstruovane na to, aby se to v tom dalo jednoduse a efektivně míchat (jsou dole kulaté). Zkuste si do štamrdle nebo obyčejné skleničky nalít deci vody a intenzivně s ní dvě minuty kroužit. Budete mít vodu všude kolem... pokud budete muset zahřívat roztok, tak to sklo musí být varné (což laboratoní pochopitelně je).

z hlediska snahy o maximalizaci obsahu vitaminu C bych asi šla cestou co nejkratšího kontaktu s kovy, použití nerezu, a zmrazení šťávy.  A jak říkaly naše babičky, každý den jedno čerstvé jablíčko :=)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 132.19 (?), 18.8.2008 18:49

Úkol: Stanovení obsahu kyseliny askorbové ve farmaceutickém preparátu
Vitamín C - kyselina askorbová, látka účastnící se stovek pochodů v organismu. Známý antioxidant, chránící organismus proti působení volných radikálů, užívaný pro potlačení negativních efektů konzumace alkoholu a drog. Zvyšuje imunitu organismu proti chřipce a působí proti stresu.
Princip stanovení:
C6H8O6 + I2 ¾® C6H6O6 + 2 HI
Činidla: 1. kyselina sírová c = 2 mol. l-1
2. roztok jodu c = 0,05 mol. l-1
3. škrobový maz
4. roztok Na2S2O3 c = 0,1 mol. l-1
Postup stanovení
0,150 g se rozpustí ve směsi 10 ml kyseliny sírové (zředěné) a 80 ml destilované vody prosté CO2, přidá se 1 ml škrobového mazu a titruje se roztokem jodu o c = 0,05 mol. l-1 do vzniku trvalého fialově modrého zbarvení. Při stanovení kyseliny askorbové v předloženém vzorku vložte jednu tabletu do titrační baňky. Přidejte cca 50 ml destilované vody a míchejte tak dlouho, dokud se vzorek nerozpadne (roztok zůstane kalný, neboť obsahuje plnidla, která jsou ve vodě nerozpustná, avšak s jódem nereagují). Směs okyselte 5 ml kyseliny sírové a po přidání 5 ml škrobového mazu ihned titrujte odměrným 0,05M roztokem jódu o známé koncentraci do tmavého (modrého, fialového až hnědého) zbarvení indikátoru stálého alespoň 10 s. Stanovení proveďte se dvěma tabletami a ze získaných výsledků vypočtěte průměrnou hodnotu. Výsledek uveďte v miligramech kyseliny L-askorbové v jedné tabletě vzorku a také v hmotnostních procentech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 132.19 (?), 19.8.2008 11:30

Posílám odkaz o tom jak vypadá diskuze o problematice molární koncentrace na webu chemické olympiády.

http://www.ontola.com/jaka-je-molarni-koncentrace-cukru-v-coca-cole

Potom chápu proč někteří jsou názoru, že stanovit obsah kyseliny askorbové v moštu nelze anebo proč dochází ve stejné věci pokaždé jiného výsledku a jiní v této věci propadají skepsi.

No, nenechejme se tím odradit a věřme že taky z těch frekventantů chemické olympiády na webu z odkazu jednou vyrostou špičkoví chemici. My si ale potřebujeme ujasnit věci které jsou jiným samozřejmostí.

Jak to teda s tou molární koncentrací tak pokaždé uváděné v každém návodu na titrační rozbory vlasně je? Jak se to správně počítá a jak správně stanovuje, jak namíchat potřebné titrační roztoky? Jak vidím, není to opravdu jednoduchá záležitost :)

HQ 257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 64.231 (?), 31.8.2008 16:16

Taky si občas podobně hraju. Koupil jsem si proto v Growshopu v Ostravě miniaturní váhy vážící spolehlivě na setiny gramu. Stály asi 1900 Kč. Vážím s nimi např. vajíčka motýlů (např. 100 ks) nebo chemické látky pro zahradu.

Tu molární koncentraci zjistíte, když víte, kolik molů je v 1 litru. Mol je zhruba molekulová váha v gramech. Takže např. mol CO2 je 12g plus 16g plus 16g (jeden uhlíh a dva kyslíky). Nebo 1 mol H2SO4 je 1g plus 1g plus 32g plus 16g plus 16g plus 16g plus 16g. Pokud tedy máte v 1 litru 96 g stoprocentní kyseliny sírové, je to jednomolární roztok. U pentahydrátu víte, že molekula obsahuje 5 molekul vody, které musíte odpočítat (jinými slovy, není to po normální krystalizaci stoprocentní thiosíran). Je to podobné jako s modrou skalicí, která se stane čistým síranem až při vyšší teplotě a přestane být modrá.

Návod máte uveden výše (ten první je použitelný, ten druhý deformuje reakční šipku a nevysvětluje na co je tam thiosíran). Pokud použijete hrubé váhy, musíte pak hodně ředit a nezapomenout míchat. 1 ml na injekční stříkačce doplněný do 10 litrového kýblu sníží koncentraci o 4 řády. Např. z 10M na 0,001M. Takže už je vše jasné, jen to desetkrát zkusit a zjistit, zda se výsledky aspoň trochu shodují.

Mimochodem - čerstvě zničený vitamín C pro nás udělal vynikající službu, když zredukoval nevyužitelné trojmocné železo na dvojmocné. Moc nevadí, že to nebylo až v těle, ale už na rezavé krouhačce.

Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 132.19 (?), 3.9.2008 19:39

Opravdu hodnotný příspěvek, který řeší mnoho věcí ale taky je z něj zřejmé, že to není fakt tak snadné aby si zahrádkáři masově měřívali po kuchyních koncentrace C vitamínu.  Na druhé straně však ukazuje jak na to pokud se tím chce někdo zabývat.

Snad ještě doplním kde získat údaje o molární váze prvků. Bývá to napsáno v Mendělejevově tabulce prvků snadno dostupné na webu.

Jednu prosbu pro vás všechny kteří si rádi hrají v chemické laboratoři. Až budete na podzim experimentovat udělejte jednu soustavu pokusů.

Nachystat si dvě skleněné nádoby s moštem. Jednu nádobu připravte z moštu vyrobeného beze styku se železem a druhou nádobu připravte z moštu vyrobeného za použití železného nástroje. Konzervujte sirným květem.

Za týden změřte obsah C vitamínu v obou nádobách, porovnejte a zapište do tabulky. Mošt nadále uschovejte. Totéž stejnými prostředky a stejnými postupy proveďte za měsíc a pak ještě koncem zimy.

Získáte přehled o tom jak moc působí na C vitamín použití běžných přípravků pro výrobu moštu (drtiče a lisy) Jestli je nutno zásadně používat nerez anebo stačí něco obyčejného. K drcení hřeby z uhlíkové oceli a k lisování obyčejná ždímačka.

Tak zatím dík a budu se těšit na výsledky.

HQ257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.1 (?), 5.11.2008 11:25

Problém našich teoretických úvah spočívá v kyselině L-dehydrogen askorbové (známé konzervační činidlo). Pokud se nám vitamín C "zničí" právě na tuto látku, dokáže naše tělo enzymem "dehydro-askorbát reduktázou" vitamín C párkrát opakovaně regenerovat. Takže ten "zničený" vitamín ve skutečnosti dále slouží, ale my ho výšeuvedenými postupy nenaměříme. Ve volně šířených publikacích se o tom moc nepíše. Bohužel se až tak hluboce biochemií ani analytikou nezabývám. Takže asi zůstanu u víry, že mošt je obvykle zdravější než cukrová limonáda. Ani vždycky nevíme, co nám všechno prospívá. 

Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 223.8 (?), 29.12.2008 7:06

http://www.naturalhub.com/natural_food_guide_fruit_vitamin_c_apple.htm
tady je o obsahu vit.C v jednotlivých odrůdách.Zazlívám jim, že tam nedali Berlepšovu Renetu, protože ta má nad 30mg%,je to teda zdravé jablko oproti novým odrůdám.Hodně vit.C má i Melodie, ta je trošinku kyselejší, ale jsem s ní velmi spokojen, plodí velká jablka a každoročně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika