Zahrada ve svahu 40°

host - 78.41 (?)
19.6.2016 18:04

Děkuji. Tak alespoň vím, jak se ta bestie jmenuje. Dle toho co jsem teď pročítal internetem, je to docela oříšek ji vyhubit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 78.41 (?), 19.6.2016 14:24, zobrazeno: 5481x

Dobrý den,

poprosil bych o radu co se zahradou, která je z 1/3 svahovitá zhruba v úhlu 40°. Špatně se to seká, dělám to křovinořezem, nicméně větší problém je v tom, že dlouhou dobu se o ni nikdo nestaral. Ve svahu jsou nasazené lískáče, které jsou za tu dobu všude po celém svahu, následně na svahu rostou rostliny bambusového typu (viz foto), které dorůstají třeba i metru a půl a průměru 2-3 cm.  Zkrátka to vypadá jako džungle.

Na jaře a podzim vždy udělám razantní vykácení všech těchto porostů, nicméně bez úspěchu se vždy během měsíce objeví opět tyto rostliny + lískáče a zahrada je zase jako džungle a já si připadám jak zahradní otrok.

Nebaví mě to, proto bych rád poprosil o radu, co byste v tomto případě buďto:

a) vysadili v břehu, aby byl co nejméně náročný na údržbu

b) jak se dá zlikvidovat všechno "živé" co v břehu je, aby na břehu zůstala jen čistě hlína

c) klidně další nápady, budu za ně velmi vděčný

Moc Vám děkuji.

LK

Rostlina bambusového typu
Rostlina bambusového typu

host - 157.239 (?), 19.6.2016 14:31

Křídlatka-místo pro něžné hrycheeky...

host - 162.248 (?), 19.6.2016 15:13

Na svahu 40 st. nelze jakkoliv zahradničit. Udělat terasy je jediná možnost. Pokud svah ponecháte, musíte na něm nechat i porost jako ochranu před erozí. Křídlatku zlikvidovat silným totálním hervbicidem.

host - 78.41 (?), 19.6.2016 18:04

Děkuji. Tak alespoň vím, jak se ta bestie jmenuje. Dle toho co jsem teď pročítal internetem, je to docela oříšek ji vyhubit.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.6.2016 18:48

vysadili v břehu, aby byl co nejméně náročný na údržbu....nejméně náročné by bylo, kdybyste to tam nechal bujet. laugh.

Proč to vůbec sekáte když se vám do toho nechce a stejně pro tu část nemáte žádné využití?

host - 239.88 (?), 19.6.2016 19:04

Mám pár známých a kamarádů kteří mají chatky a chaloupky ve strmých svazích.
Jeden si dokonce od příjezdové cesty nahoru k chatce položil tramvajové koleje a vozíčkem taženým zhora el. vrátkem si nahoru vytahal veškerý stavební materiál k rekonstrukci a používá ho i k transportu nákupů nebo návštěv kterým se nechce šlapat po schůdcích do prudkého kopce.
A i když je už dlouho starobní důchodce, to své "Orlí hnízdo" by za nic prý nevyměnil.
V tom svahu nějaké terasy už kdysi s pozemkem koupil, některé přidělal a nemůže si vynáchválit, že se nemusí ohýbat, že ty terasy jsou lepší než nějaké vyvýšené záhony apod...:-))))
Že se jen zespoda opře a vrtá se pohodlně v hlíně.
*
Myslím, že vše špatné je nakonec i k něčemu dobré a jde jen o to si z toho udělat výhodu...
Jen bych ještě podotknul, že ten kolega má v tom sklonu pozemek celý, ne jen část.

Rafael.

host - 78.41 (?), 19.6.2016 20:16

Protože je to na ostudu to mít tak zarostlé laugh

host - 126.114 (?), 25.3.2019 13:03

nerad bych byl za chytráka, ale sklon 40°si pravděpodobně pletete se sklonem 40% (22°). sklonu 30°nedosahuje v tuzemských horách žádná černá sjezdovka a ty alpské (daly by se spočítat na prstech) se zpravidla neupravují, protože se na nich neudrží rolba.

na tento sklon je nejlepší líska v nějaké jedlé variantě a časté údržbě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz