Čištění řetězové pily

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 158.138 (?)
13.2.2025 23:10
Ještě vám poradím ohledně odmaštění řetězu. Táta dělal léta v lese a řetězy skladoval v plechovce ponořené v oleji. Aby čepy byly promazané. A nebyl sám. To jen taková malá technická.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.171 (?), 12.2.2025 21:37, zobrazeno: 1081x
Mám elektrickou řetězovou pilu a dlouho jsem si lámal hlavu čím čistit lištu, řetěz a stroj od pilin a oleje. Profesionální přípravky mi přišly moc drahé například od firmy STIHL. Až jsem v drogerii objevil namáčecí, mycí a čistící prostředek "ŽABKA" 400 g asi za 29.00 Kč, který rozpouští špínu. Přidám 5g prášku na 1 L horké ne vařící vody a všechny části pily jako je lišta plášť pily a řetěz houbičkou na nádobí umyjí a důkladně osuším hadrem do sucha. Nakonec do vody ponořím asi na 30 minut pilový řetěz aby se odmastil a očistím štětcem a osuším.Řetěz natřu jemně olejem. Potom řetěz zabalím do papíru a suchého hadříku. Vnitřek pily otřu jemně vlhkým štětečkem a osuším. Celou pilu zabalím do prostěradla a uložím do krabice na suché místo. Drážku lišty čistím čističem drážek vodících lišt motorových elektrických a aku pil asi za 22 Kč Pilový list zabalím zvlášť do papíru a hadříku. Předtím ale lištu naolejuji jemně olejem. Pokud nepracují s pilou déle než 3 měsíce a nebo při uložení na zimu vysají olej z nádržky, k tomu stačí malá 1/2 m hadička a stříkačka 50 ml kvůli zanesení čerpadla. Olej totiž moc hrudkovatí a tuhne. Tímto vyjetým olejem potírán spodek sekačky na trávu kvůli rezu a vlhkosti.

host - 214.246 (?), 13.2.2025 19:29
Dlouho vám to vydrží

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 210.156 (?), 13.2.2025 20:27

ometu retezku stetcem, listu utru hadrem a pilu jak je ulozim. olej nechavam - je mineralni. Pouzivam sotva jednou za rok. 3 minuty a je hotovo.

host - 236.5 (?), 13.2.2025 21:09

Ad 116.171: A co když druhý den po té proceduře zjistíte, že potřebujete něco uříznout?

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 158.138 (?), 13.2.2025 23:10
Ještě vám poradím ohledně odmaštění řetězu. Táta dělal léta v lese a řetězy skladoval v plechovce ponořené v oleji. Aby čepy byly promazané. A nebyl sám. To jen taková malá technická.

host - 117.61 (?), 13.2.2025 22:03

To déle čistíte, než s tím pracujete. A před použitím zase skládáte...

Jste pečlivý, tak Vás to asi baví. Ale když vysajete olej z nádržky, tak stejně v čerpadle zůstane..To odmašťováním řetězu nevidím tak   jednoznačně výhodné..

Já jsem oproti Vám dost nepořádný, pilu moc nečistím, ale dbám na to, aby:

byl správně napnutý řetěz , před delší odstávkou všude minerální olej,  vždy pořádně nabroušený řetěz a omezováky, (to jsem se naučil tak, že brousím i kamarádům) a používám  100 vervu benzín., do něj doporučený olej míchaný 1:40.

Elektrickou používám jen na drobné práce kolem domu,, v lese (palivové dřevo)  kácím H 365 a odvětvuji Stihl 251 a hrubé a špinavé věci Partner 351. Doma pak dovezené palivové dříví   když to jen trochu jde-  řežu na cirkulárce. Jde to rychleji a je to levnější. Házím rovnou do vozíku kde je štípačka.  Nepořádek zůstane ve vozíku a k dřevníku to odvezu již naštípané

Na Vaši pečlivost nemám. Prostě každý to děláme tak, jak nám to vyhovuje..

host - 46.205 (?), 14.2.2025 8:44

Za mě je to na diagnózu. Ale, když vám to tak vyhovuje nic proti. Ale lištu bych neodmašťoval. Je to kontraproduktivní. Já elektrickou pilu po větší práci vyčistím smetáčkem kolem řetězky od pilin, občas otočím lištu a pilu utřu hadrem.  Důležité je starat se o řetěz. Mít ho ostrý a mít správnou výšku omezováků. Olej používám ekologický - Bipol.. Nechávám ho v nádržce a někdy i několik měsíců neřežu. Dělám to tak několik let a žádný problém. Pilu mám na práci a ne abych ji leštil.

host - 103.210 (?), 14.2.2025 10:11

Používám takřka výhradně Mogul Alfa bio nebo Bipol. Když dořežu, nádrž s olejem okamžitě úplně naplním aby v ní bylo minimum vzduchu (a abych příště "nezapomněl" dolít). Pillu mám přes 10 let, nejdelší odstávka asi 6 měsíců-čerpadlo je stále originál. Nikdy se mi nestalo aby tyto dva oleje zaschly, lepily nebo hrudkovatěly. Jak v pile tak v kanystru. Minerálním olejem jsem za celou tu doby proplách čerpadlo jen 2x-v rámci jakési hlubší údržby..

Pravidelně po každé nádrži očistím lištu-vodicí drážku a mazací otvory, řetěz přibrousím (ale nečistím) a vyměním (točím opakovaně 3 řetězy). Z pily očistím piliny, olej a prach (kolem spojky), občas opláchnu mýdlem vzduchový filtr. Plastové díly lze čistit mýdlem nebo sodou poud na to máte čas a elán. Řetěz ani lištu bych NIKDY neodmašťoval! Naopak-pokud bych ho potřeboval vyčistit tak jedině přebytkem oleje, vyplavením a odstříkáním nečistot.

Co se týče zalepení čerpadla olejem tak hlavní příčinou bývá olejem rozpuštěná smůla po kácení živých stromů (nejhorší jarní smrk plný mízy). Tady je pečlivé čištění nutností. A samozřejmě různé velkokapacitní sudy plné slité kombinace různých druhů a stáří olejů.Bio olej má samozřejmě nějaku uvedenou dobu živostnosti.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 14.2.2025 11:10

Nevhodné je na mazání řetězu používání rostlinných olejů, ty časem začnou lepit, zalepí nejen čerpadlo, ale i lištu a řetěz, v zimě zcela ztuhnou. Ale samozřejmě si může každý se svou pilou dělat, co chce. Hlavně když si neuřízne nohu a nespadne na něj to, co podřízne. Někdo nedá pile žádnou údržbu a ona se mu pak odmění ve chvíli, kdy to nebude čekat, jiný ji zas pulíruje, jak Aladinovu lampu. Pily by mohly vyprávět. A kdo řekne, že mu nikdy dřevo nesevřelo lištu, tak nemluví pravdu. To se pak náramně hodí mít po ruce náhradní lištu a řetěz.

host - 103.210 (?), 14.2.2025 16:11

Ano, BIO oleje jsou na bázi rostliného oleje. Jak jsem psal-přes 10 let mi nikdy neztuhly, nevyschly, nezrosolovatěly. V kanystru mám zbytek Bipolu třetím rokem.a stále bez problémů. Používám pilu jak v zimě tak v létě. Oleje se prodávají v různé viskozitě (pro zimní a letní použití). Používám stále pouze jeden typ a bez problémů. 

Výjimkou je samozřejmě stolní a fritovací olej, který se použít dá ale spíše v profesionální těžbě, kde je zaručené že nádrž každý den propláchnete novoou dávkou. O tom nemluvím-ten dokáže spolelivě zalepit celou pilu i šicí stroje (pokud vám někdy babička promazala stroj stolním olejem-bývala to nejčastějš oprava). A je pravda že po každé pilu pulíruju.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz