Schnoucí konce větviček

host - 84.118 (?)
21.5.2006 11:25
Tohle se nám objevilo na meruňce taky a při bližším ohledání stromku jsem objevil těsně od země až do výšky cca 15 cm navrtanou kůru od nějakého červa.Pod mrtvou kůrou bylo vyžrané lýko na 2/3 obvodu meruňky a zbytek lýka byl prolezlý pár červy, někteří už byli zakuklení. Tento červ je cca 10-15 mm dlouhý, má světlé tělo a tmavší hlavičku a od ústí každé chodbičky visí ven malý chuchvalec pilin .Taky jsem si nejdřív myslel, že je to mrtvice,ale teď si myslím, že meruňka přes zbytek lýka neutáhne celý strom a proto odumírá spousta větviček, žádná mrtvice. Vloni nám ten samý škůdce zničil okrasnou borovičku, během roku byla pryč-tam byl rozlezlý pod kůrou v celém kmeni a koruně a všude vyžral lýko. Moje otázka zní: Co je to za škůdce, jak ho co nejšetrněji pro strom zničit(kromě mechanického ničení-zničil jsem na co jsem přišel a nechci už okrajovat další kůru a hledat červy) a případně jak mu předejít? Poraďte, prosím, už si nevím rady! Děkuji Petr
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 235.109 (?), 9.5.2006 14:40, zobrazeno: 28224x

Naší meruňce po odkvětu (měla spoustu zdravých květů) začaly usychat listy na koncích větviček, např na celých 30 centimetrech větvičky. Teď už je problém nejméně na 8 větvích Průřez byl proveden loni v únoru. Je možné, že se jedná o morovou chorobu. Můžete poradit?

Helena

host - 69.218 (?), 14.5.2006 8:23
Dobrý den
Mám stejný problém .Stromek je krásně vzrostlý kvetl nasadil plody ale růst listů se zastavil a celý uvadá.
Hledám radu jak mu pomoci??
Děkuji za odpověd     symptom@centrum.cz

nebuď zvědavý - (43), 14.5.2006 8:57
Měl jsem kdysi podobný problém.
Stromek krásně rostl, a dával hodně pěkných plodů. Jednou se začali projevovat uvedené problémy. Výsledky rozboru půdy ukázaly, že byl „přihnojen“ chemikálií, která je neslučitelná s dalším růstem stromku.
Další fakt je ten, že tam měl přístup jen závistivý soused, který nic nemá, protože nic nedělá.  

host - 27.29 (?), 14.5.2006 9:29
Nepjestuji meruňky protože jsem z oblasti kde je na to zima a tak se možná i pletu. Vycházím ale z toho, že všechny  "pecky" se řežou v době květu. V době veg.klidu hrozí nezahojení a infekce rány a  to je zlé. Pokud by to bylo moje tak vezmu nůžky a vše co ovadá zastřihám až do zdravého dřeva. Také bych se podíval pod strom v čem stojí a jak vypadají kořeny.(sucho, vlhko, hryzec....).

host - 120.49 (?), 14.5.2006 22:00
Muze to byt mrtvice a s tim se nic neudela. Bohuzel. Ani se ji neda predejit. 

host - 94.73 (?), 15.5.2006 22:17
Problém bude asi jiného rázu. Cestou ze zahrady k domu je v různých zahrádkách ve městě asi 20 stromů meruněk. Letos je usycháním větviček postiženo 17 z těchto 20 stromů. Chtělo by to odborný výklad.

PeRo - (2), 17.5.2006 10:25

Souhlasím s host - xxx.xxx.120.49, 14.5.2006 22:00 . Nam tohle delaji merunky kazdorocne a spouste lidem v okoli taktez. Nekteri to nazyvaji mrtvici a tvrdi, ze se s tim neda nic delak..ani predejit.

Jelikoz mame stromy pouze 3 a nizsiho vzrustu, konce vetvicek ustrihame, ale spis z estetickych duvodu. Jinak merunky rodi normalne - a letos maji krasne nasazeno, snad to vydrzi! :o)

host - 143.48 (?), 20.5.2006 20:43
Pěstujeme meruňky co pamatuji. Tak si troufám tvrdit, že se jedná o houbovou chorobu - moniliozu květů /moniliozový úžeh květů/. Tato choroba se projevuje právě tak jak popisujete. Choroba se dostane do stromu buď přes nezatřený řez nebo, a to častěji, přes květy. Nejvíce šíření choroby vyhovuje chladnější a vlhčí počasí v době kvetení. Když už teď máte strom infikovaný nevyhnete se každoročnímu postřiku v době kvetení. Každé jaro v době květu postříkejte stromy infikované a preventivně i zdravé. Nejúčinnější je postřik v době první polovině kvetení, a to když kvete už alespoň 40% květů a to každý rok. Pokud je ale v době kvetení chladno a vlhko je dobré postřik zopakovat i při dokvétání. Po sklizni odstraňte ze stromů mumifikované polody. Tyto uschly následkem moniliozy plodů, ale stávají se zároveň infekčním zdrojem pro moniliozu květů. Znám na toto dva postřiky - Baycor a Horizon.

host - 84.118 (?), 21.5.2006 11:25
Tohle se nám objevilo na meruňce taky a při bližším ohledání stromku jsem objevil těsně od země až do výšky cca 15 cm navrtanou kůru od nějakého červa.Pod mrtvou kůrou bylo vyžrané lýko na 2/3 obvodu meruňky a zbytek lýka byl prolezlý pár červy, někteří už byli zakuklení. Tento červ je cca 10-15 mm dlouhý, má světlé tělo a tmavší hlavičku a od ústí každé chodbičky visí ven malý chuchvalec pilin .Taky jsem si nejdřív myslel, že je to mrtvice,ale teď si myslím, že meruňka přes zbytek lýka neutáhne celý strom a proto odumírá spousta větviček, žádná mrtvice. Vloni nám ten samý škůdce zničil okrasnou borovičku, během roku byla pryč-tam byl rozlezlý pod kůrou v celém kmeni a koruně a všude vyžral lýko. Moje otázka zní: Co je to za škůdce, jak ho co nejšetrněji pro strom zničit(kromě mechanického ničení-zničil jsem na co jsem přišel a nechci už okrajovat další kůru a hledat červy) a případně jak mu předejít? Poraďte, prosím, už si nevím rady! Děkuji Petr

host - 70.254 (?), 15.1.2007 16:07
Může se jednat o obaleče meruňkového. Ochrana se provádí v květnu až červenci v době letu dospělců a kladení vajíček. Provádí se postřik přípravkem Actellic 50 EC.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz