Mně v Polabské nížině (230m) ještě žádná meruňka nerozkvétá. Jen ten Goldrich na b.semenáči už hodně "čepičkuje" (bílé čepice). Je vidět, že při dlouhotrvajících 8°C se jim do rozkvétání moc nechce. Hmyz samozřejmě také nikde není vidět.
Po teplé zimě březen příjemně překvapil. Ne sice přímo mrazivým počasím, ale spíše sychravým a podmračeným s teplotami pod 10°C, čímž velmi vhodně oddálil rozkvétání stromů. Možná, že tomu tak nebylo všude, ale tady ano. Prodloužené zimní období přijde vždy vhod právě z tohoto důvodu.
Zdá se, že ne všechny broskvoňové semenáče urychlují kvetení meruněk. U broskvoňového semenáče B-VA tomu tak je, jak se každoročně zdá, ale u broskvoňového semenáče Montclar nebo Rubira (Orangered, Hargrand) nikoliv. Máte podobnou zkušenost?
Zdravím pana Petra, urychlení kvetení potvrdit nemohu, ale bohatou květní násadu a časný nástup do plodnosti ano. Na všech broskvoňových podnožích mají meruňky světlejší barvu listů. Mám tři meruňky odrůdy Harogem na žilience a jedna z nich kvete pravidelně o dva dny dříve (stanoviště mají stejné).
Zajímavé. Na prostějovsku ještě nic nekvete. Taky bylo dlouho zataženo a chladno. Mám však s tímto obdobím související dotaz - nyní nastává vhodná doba roubování za kůru a řez obecně?
Jak píše p. Hasman, první dostávají mízu hrušně a pro ně už nastává vhodný čas. Co se týče peckovin, tam se mi osvědčilo roubovat za kůru až 1-2 týdny po odkvětu. Výsledky ujmutí jsou lepší, problém je uchovat do té doby svěží nenarašené rouby.
tak u souseda semenac ma bile spicky z poupat a ume zatim jen Pickot, zajimave je, ze rana Leskora je nejvice,,pozadu¨-ale asi to bude způsobeno tim, ze je jako jedina na myrobalánu, okr.Be