Prve merunky už dozrievaju

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?)
22.6.2012 0:27

Leskora sa mi odvďačila za starostlivosť a ochranu pomocou boraxu a zamlžovania počas Veľkej noci (snímka vľavo). Najviac plodov ostalo práve na tých konároch, ktoré boli najviac obalené ľadom. Slnko má teraz takú silu, že zatiaľčo cez víkend sa marhule iba zapaľovali a dužnina bola tvrdkavá, sladkokyslá, vo štvrtok už bola väčšina plodov červená, dužnina mäkká, šťavnatá a sladká. Najviac by nám o chuti Leskory porozprával Petr z Pardubíc.

Leskora 9.4. nad ránom
Leskora 9.4. nad ránom
17.6.2012, vpravo dozretá Kordia
21.6.2012: zrelé plody Leskory
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 21.6.2012 21:05, zobrazeno: 36818x

Prva Merunka mi dozrela ORANGERED-BHARD a druha SYLVERCOT aj ked jarne mrazi boli -7 je pekna uroda.

BHART-ORANGERED
BHART-ORANGERED
SYLVERCOT
SYLVERCOT

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 22.6.2012 0:27

Leskora sa mi odvďačila za starostlivosť a ochranu pomocou boraxu a zamlžovania počas Veľkej noci (snímka vľavo). Najviac plodov ostalo práve na tých konároch, ktoré boli najviac obalené ľadom. Slnko má teraz takú silu, že zatiaľčo cez víkend sa marhule iba zapaľovali a dužnina bola tvrdkavá, sladkokyslá, vo štvrtok už bola väčšina plodov červená, dužnina mäkká, šťavnatá a sladká. Najviac by nám o chuti Leskory porozprával Petr z Pardubíc.

Leskora 9.4. nad ránom
Leskora 9.4. nad ránom

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 23.6.2012 8:57

Mám tady pár plodů Leskory na jednom výhonu, jinak zbytek stromu vůbec nekvetl. Už minulý rok mě překvapilo, jak brzo vám meruňky zrají. Tady jsou Leskory v této době teprve světle zelené. Pokud bych použil slovník pana AB, tak by jste měli správně fotit " řádným fotoaparátem ", pak by byly fotky ještě lepší. Ale jinak nádhera. I tento rok musím opěvovat chuť Kordie. Granát je sice zralý o něco dříve, ale na Kordii zdaleka nemá. Kordia je nejvyšší kvalita. Co se týče fotek listů slivoně Jubileum, tak údajně trpí virovou chorobou APLPV (American plum line pattern virus).

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.216 (?), 24.6.2012 10:28

Ako správne naznačil Petr, v tejto "divokej" jarnej sezóne s teplotnými excesmi smerom hore aj dole prakticky všetko ovocie u nás dozrieva najmenej o týždeň skôr. Leskora bývala zrelá na prelome 6. a 7. mesiaca. Teraz v priebehu týždňa stačila vyfarbiť líčka do krvava, zmäknúť a zosládnuť. Keď som pred 10 rokmi zakladal záhradku, túžil som po 1 marhuli- po po mrazuodolnej veľkoplodej Veselke. Bohužiaľ zohnal som v Droždíne iba Leskoru. Ale neľutujem. Aj keď Veselka by mala väčšie a chutnejšie plody a nemala by problémy so samoopeľením, Leskora dozrieva o pár dní skôr a nastupuje v sortimente dozrievajúceho ovocia po končiacich jahodách. Leskora bola vyšľachtená v USA, v Lednici n.M. už urobili iba selekciu. Keďže pochádzam z kraja marhúľ, vína a ohariek, aromatická chuť plodov Leskory mi pripomína detstvo, kedy rodičia pestovali m.i. aj odrodu Ananasová. Škoda, že mi internet neumožňuje poslať pár plodov p.Mitwochovi.wink

Leskora 23.6.
Leskora 23.6.
Niektoré prezreté plody už začínajú padať.Hniloba žiadna, aj bez fungicídov.
Niektoré prezreté plody už začínajú padať.Hniloba žiadna, aj bez fungicídov.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 24.6.2012 22:00

Mám zkušenost s Leskorou, že ke konci dozrává velmi rychle a doslova vybarvuje ze dne na den. Škoda, že Paľo nevyzkoušel její mrazuodolnost alespoň na jedné větvi, bez rosení i boraxu. Je možné, že by těch -2°C, co tam bylo, přežila bez újmy. Mně bohužel kvetl jen jeden výhon, jelikož jsem ji minulý rok nechal přeplodit, což je špatná vizitka pěstitele. Veselských marhulí se snad dočkám už příští rok. Byl bych rád, kdyby pán ze Slovenska napsal něco o kvalitě vyobrazených meruněk Orangered a Sylvercot.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 24.6.2012 22:39

Nejsem sice ze Slovenska, ale Sylvercot už mám zralý, tedy spíše přezrálý. Srovám-li tuto novější odrůdu s některými dalšími meruňkami, nenacházím nic tak moc pozitivního. Ano zraje jako jedna z prvních, snad Leskora je o nějaký ten den ranější. Plody má Sylverkot velké, atraktivní, ale chuť postrádá typickou meruňkovou štávu, je sušší a není tak sladká jako např. Leskora. Jako velé mínus této odrůdy vidím to, že dost rychle dozrává, a jakmile dozraje sama opadává (zralé plody moc na stromě nedrží). Leskora má sice plody menší, ale chuťově je to ta pravá meruňka. Z meruňěk u mě vyhrává v hodnocení Bergeron. Když se povede, nemá konkurenci! Nechci tady šířit nějaká univerzální moudra, sám dobře vím jaký je rozdíl mezi plody které mám v sadě a stejnou odrůdou co mám na zahradě. Podmínky stanoviště hrají u meruněk velkou roli.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 26.6.2012 10:22

Děkujeme Honzovi za hodnocení meruňky Sylvercot. Určitě tutu odrůdu má doma více pěstitelů, takže se s názorem připojí také. Novější "želízko v ohni" - odrůdu Orangered, zhodnotí jistě později pan Fiala ze Slovenska. Na starších vyobrazeních má tato odrůda živé červené líčko, tak by jste mohl pane Fialo ještě připojit nějakou pozdější fotku. Taky by nás zajímala její kvalita, tak jak výborně porovnal Honza Sylvercot s Leskorou.

host - 58.114 (?), 26.6.2012 14:13

Dnes jsem sklízel zralý Pinkcot. Některé plody jsou již velmi měkké, šťavnaté a padají, tedy ideální na přímou konzumaci. Lokalita Vyškov

Pinkcot
Pinkcot

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.254 (?), 26.6.2012 17:02

Marhuľka Pinkcot vyzerá na snímke lákavo, dúfam, že aj vnútri je plod aromatický a šťavnatý? Vrúbľoval som na jar do koruny Leskory Pinkcot, Sylvercot, Orangered a Radku. Ujala sa iba Radka. Sused začína zahradničiť a vysadil za plotom zopár veselských odrôd, takže opelenie Leskory by malo byť v budúcnosti zabezpečené. Bergeron je dosť vychvalovaný z hľadiska chuti a mrazuodolnosti. Ako je to s ním v otázke odolnosti k monilióze?

Z koruny Leskory sme cez víkend pozberali prvú bedničku plodov, druhá je ešte na strome. Najprv dozreli plody vysoko v korune, z južnej a západnej strany. Plody zo severu zatiaľ výrazne nepadajú, napriek tomu, že dosť pofukuje. Názor Petra ohľadne zbytočnosti vodnej a boraxovej ochrany stojí za zamyslenie. Prečo ale na našej ulici nemajú úrodu ani na mladých ani na starých stromoch? V práci mi kolegovia nechceli veriť, že plody, ktoré koštujú, sú z vlastnej produkcie. V meste a okolí takmer všetkým marhule v kvete pomrzli. Myslím, že netreba preceňovať vplyv mrazuodolnosti samotnej odrody. Mráz mínus 2 či 3 stupne zničí zárodky plôdíkov u dokvitajúceho stromu, aj keby bol kultivar vyšľachtený na Aljaške. Oplatí sa sledovať predpoveď počasia v čase kvitnutia a urobiť preventívne protimrazové zákroky. Verím, že slušná úroda Leskory je dôsledkom kombinácie všetkých 3 faktorov- odrody, zamlžovania aj aplikácie boraxu zálievkou a postrekom.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 26.6.2012 22:08

Nezlob se Paľo, ale napadají mě slova, která tady nedávno padla a to, cituji: "špatně si moje slova vykládáte, ostatně jak je vaším zvykem". Mně jde přece jen o porovnání mlženého, popř."boraxovaného" stromu Leskory s nemlženým a neboraxovaným stromem nebo jednou ponechanou větví. Pak by se zjistil správný účinek této ochrany. Nic za zbytečné nepovažuji.

Honzo, zajímalo by mě, jaký mráz vydržela Tvoje Leskora 10.4. popřípadě 18.5. letošního roku. Fotky jsou moc pěkné, je vidět, že máš v mobilu nebo foťáku potřebné rozlišení.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz