Nejranější odrůdy meruněk II



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?) 
6.6.2018 9:44, zobrazeno: 28279x

Pár plodů Spring Blush a Tsunami nestojí za řeč, a už vůbec neplánuju výsadbu "tých cocotov", mám na mysli meruňky s koncovkou COT. Stačí mi úplně totálně neodolný Tomcot, který vymrzá jak v pupenech, tak i v květu a po něm. Jen pro porovnání vkládám fotky vymrzlých Spring Blush a Tsunami s prozatím nezralou ranou meruňkou Leskorou, kterou považuju za nejlepší ranou meruňku, která je navíc českého původu. Letošní úroda bude veliká, převeliká. A nejenom u Leskor.

Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Tsunami
Tsunami
Leskora
Leskora
Leskora
Leskora
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 234.237 (?), 6.6.2018 11:14

Leskora dozrieva asi dva týždne po týchto odrodách tak ju už za VELMI RANNÚ ODRODU nepovažujem. Je to RANNÁ ODRODA.

Tsunami je doporučované sadiť do teplejších oblastí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 6.6.2018 11:24

Měl bych dotaz, vzhledem k tomu, že čekám první větší úrodu, jak se k tomu příště nejlíp postavit. Na vašich fotkách vidím, že jsou meruňky ve velkých neprobraných trsech, přitom se doporučuje protrhávat po cca 8 cm, aby jich nebylo tolik a dosáhly rozumné velikosti a chuti. Necháváte je tedy svému osudu, jak narostly, nebo také protrháváte - např. zbytek větve, a necháte jen trs na začátku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 167.218 (?), 6.6.2018 12:33

u nas mal spring blush uspech, takze poziadavka rodiny je vysadit este jednu..rozmyslam na jesen medzi Radkou a Leskorou (zaroven vyplnia cas medzi springblush a mdaraskou+VP - vp este nemam, bude na jesen).

Vyborne recenzie tu na fore su na Radku aj Leskoru, takze, ktoru vybrat? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.6.2018 15:08

Ještě jsem zapomněl na hrůzostrašně neodolný Pinkcot. Naprosto nevhodná odrůda do našich podmínek. Zvláště v tomro ovoci přejícím roce, kdy i tentokrát vymrzla v pupenech kompletně. Už jsem jednou psal, že je škoda, že se v Lednici na Moravě nezaměří na vyšlechtění odrůd zrajících před Leskorou a Radkou - další kvalitativně skvělou meruňkou. Výběr mezi Leskorou a Radkou je těžký. Leskora podle mě předčí Radku ve větší odolnosti v pupenech vůči mrazu, snad i vyšší plodností. Radka plodí tak středně, za to plody jsou na takto ranou odrůdu velké a překvapivě výborné meruňkové chuti. Koncová zralost Radek, kdy je dužnina měkká a rozplývavá, nemá chybu. Bohužel je u mě Radka náchylná na projevy PPV. Vydržela pár let i s "šarkou v zádech", ale nakonec odešla. Druhá Radka má šarku na listech už od druhého roku. Taky je škoda, že kompletně vymrzla falešná Rubista, která by byla už dávno zralá. Kvalita plodů u této odrůdy je ale bídná. Meruňky většinou neprotrhávám, ale jestli chcete dělat všechno podle předpisů, jak jste psal, tak je protrhávejte. Zamezíte tím hlavně menší plodnosti v příštím roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.166 (?), 6.6.2018 15:56

Veľmi dobrý článok o novších odrodách marhúl. Stojí za prečítanie.

Smerovanie šľachtenia marhúľ vo svete. Vrátia sa marhule do našich sadov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 143.94 (?), 6.6.2018 16:36

Meruňky většinou neprotrhávám, ale jestli chcete dělat všechno podle předpisů, jak jste psal, tak je protrhávejte. Zamezíte tím hlavně menší plodnosti v příštím roce.

No právě že nechci protrhávat. Právě proto se ptám, když je nechám takto hustě, zda nebudou malé a horší chuti. Pokud budou stejně dobré, střídavá plodnost by mi nevadila, tady stejně minimálně každý druhý rok vše zmrzne (neideální poloha).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 6.6.2018 17:29

Bez protrhání budou menší, ale chuťově stejně dobré. Já se však obvykle obávám vylomení větví na přetíženém stromku. Hlavně za větrného počasí.

Ještě k ranným odrůdám: Pinkcot není až tak špatná odrůda. Mám jednu větev (480m) a plody tam jsou. Jsou však zatím malé, tvrdé a zelené stejně jako na Leskoře. Leskora mi uzrála zatím pouze v Bulharsku (60m.n.m.). Pokud jde o Pinkcot, je to vzhledově mimořádně atraktivní meruňka. Chuťově však není úplně meruňková. Známí ji mají na třebíčsku v 520m, ale slušná úroda je tam jednou za 5 let. Jejich podnož je Wako švestka.

Leskora (BG)
Leskora (BG)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.166 (?), 6.6.2018 15:31

Ako vidno z príspevkov tak Tsunami a Spring Blush sa urodili. Ale boli to všetko veľmi teplé oblasti ako Bratislava, Nitra, okolie Trnavy a južná Morava. Takže tieto odrody sú dobré ale do horších pestovateľských polôh určite nepatria. 

Tom NR ako je Spring Blush odolný na moníliové usychanie kvetov a výhonov oproti Maďarskej? Postrekoval si proti tejto chorobe na jar?      Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.6.2018 18:00

Při přeplození je kvalita malých plodů určitě horší. Na druhou stranu z mého klonu Redhavenu nevytáhnu pro mě uspokojivou kvalitu ani když je plodů málo a jsou obří. Na těch mých fotkách se u Leskory nejedná o přeplození. Ty shluky nejsou úplně všude. Co se týče Leskor a Radek, tak i když nejsou úplně nejranější, tak ty meruňky zrající před nimi předčí o třídu. Letos budou i mnohem dříve zralé. Výjimku snad tvoří Aurora, nad kterou ale už mnozí zlámali hůl, protože její odolnost proti mrazu v pupenech je nevyhovující a odolnost vůči chorobám rovněž. Pořád si neuvědomujete, o jak kvalitní meruňky se v podobě Leskory a Radky jedná a to i přesto, že dozrávají tak brzo. Stále to nedoceňujete. Ranost a kvalitu. Známý pěstitel Paľo si zvolil Leskoru jako svoji jedinou meruňku. Právě pro svoji kvalitu si ji mohl zvolit na všestranné použití. V Senici by mohl pěstovat prakticky cokoliv. Určitě bych mu neporadil, aby si jako jedinou meruňku zvolil třeba Tsunami nebo Spring blush.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika