Myslíte, že nedávný mráz mohl poškodit květní pupeny meruněk?

host - 216.226 (?) 
30.3.2012 11:48

Sedlčansko, meruňka v 550 m.n.m., ale v uzavřeném dvoře před jižní zdí stodoly.  V zimě zmrzlo cca 90% květních pupenů, což by tolik nevadilo, jelikož vždycky hodně přeplozovala, musela se pracně protrhávat. Ovšem začíná kvést, takže hlášené mrazy ji zřejmě dorazí. Loni zmrzly plůdky ve velikosti třešně v jediné květnové noci. Předtím za cca 20 let ji mrazy nikdy nepoškodily. Zakoupila jsem champion, všem je otázka, jestli se podaří postřik provést, každou půl hodinu prší.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 173.18 (?), 30.3.2012 15:48

Myslíte že by pomohlo meruňku přehodit folii z foliáku?  plásí že budou mrazíky?

host - 96.86 (?), 30.3.2012 15:55

A dát tam žárovku.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 31.3.2012 21:19

S tou fólií by to fungovalo jen u velmi malých stromků a bez větru. Jestli se to někomu podaří i v této vichřici, samozřejmě i malá žárovka pomůže ještě víc. Něco jiného je však žárovka nebo svíčka ve skleníku a něco jiného pod nefixovanou fólií. Pokud jde o Vysočinu, vykvetou mi tam letos všechny stromky (odolnější odrůdy). Leala je přímo obsypaná tmavě purpurovými poupaty. Maďarku ani VP tam nepěstuji.

host - 54.5 (?), 31.3.2012 21:56

Zdravím z Blatenska(jižní čechy) 500 m n m. Jižní svah.

smíšené pupeny hnědé, některé periferní výhony hnědé až do dvouetého dřeva, zvětšování osních pupenů na starším dřevě. Nejhůře dopadla Pincot a pak některé slabší kusy Bergeronu,

Hargrand.listové pupeny v pořádku, smíšené nikoli, periferní výhony včetně předčasného obrostu hnědé. Všude klejotok, zřejmě následek po předpředloňských krupách.

Lemeda - semtam ojedinělé květní poupě na starším dřevě, jinak listové a osní pupeny zdá se že v pořádku, periferní výhony a předčasný obrost hnědý.

Bergerouge - čti beržerůž - zdá se krom několika konců výhonů v pořádku, květní pupeny hnědé.

Obdivuji kraje údajně drsné jako například Konstantinovy Lázně, kde meruňky jak Sylvercot tam Maďarská tak Sylred jsou v naprostém pořádku, samozřejmě otázka bude ještě není všem mrazíkům konec. Ale ty mínus dvacítky v únoru holt nebyly všude tak mocné.

Juraj Kafka

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 1.4.2012 8:38

Poupata dnes ráno na Vysočině (Třebíč 480m). Mírně sněží.

LEALA
LEALA
VEHARDA
VEHARDA
BERGERON
BERGERON

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 1.4.2012 10:28

Zvláštní mi připadá, že takový Pincot (který jsem tady stále vychvaloval) má největší poškození mrazem a taková Kompakta pro změnu naprosto žádné poškození (stromky 5 m od sebe). Vecot se z mrazů nějak dostal, i těch 10% přežívších pupenů je na velký strom docela dost.
Pincot určitě nezatratím, pro mě je to nejstabilnější a naprosto nenáročná odrůda, která krásně obrůstá plodonosným dřevem, netrpí monilií plodů (např. oproti Vecotu) a určitě se pro okrajové části hodí. Letošní mrazy byly v ledasčem vyjímečné...
...ale věřte třeba potom takovým obchodníkům, kteří pincotu dávali takřka nadpřirozené vlastnosti z pohledu odolnosti poškození mrazem...

host - 14.20 (?), 4.4.2012 18:55

Tak jsem dnes zjistila, že tady v Praze mi z 90 procent zmrzly květní puneny na meruňce Goldrich a to jsem se loni tak snažila ji pěkně prostříhat Šittovým řezem. Měla opravdu pěkně nasazeno a nebude nic. Tak snad příští rok budu doufat. Zdravím všechny pomrzlé meruňkáře.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 166.3 (?), 4.4.2012 20:09

So+Ne+Po hlásí 0 - -4 stupně, myslím že ten "průser" teprve přijde...

nepamatujete si kdy loni ty mrazy přišly? a kolik to bylo? muselo to být ještě později, když už byl rozjetý ořech, u nás po 30 letech poprvé bez jediného ořechu...

JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 239.104 (?), 4.4.2012 20:52

Loni to bylo o měsic později až -7 stupnu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025