Meruňky po meruňkách

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 95.84 (?)
9.10.2012 21:13

Kromě tutově odolné odrůdy (z československých např. Beta, Darina, Leala, Veharda, Vegama, ze zahraničních Harcot, Veecot, Orangered, Bergeron)  zvolte spíše slivoňovou podnož. Např. WAKO. Pokud tedy nemáte písčitou půdu ve svahu. Vysaďte ji v říjnu poblíž neseverní strany nějaké budovy. Jámu vykopejte tam, kde předtím meruňka nebyla a nešetřete na rozměrech. Sám jsem dneska dokončil jámu 100x100x70 cm a vyplnil jsem ji optimálním substrátem. Přitom mám velmi příznivé klimatické podmínky. Chci mít nejrannější meruňky (Early Blush). Takže jsem také opatrný a možná budu neúspěšný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 66.88 (?), 8.10.2012 13:10, zobrazeno: 4551x

Dobrý den,

letos na jaře mi uschly 4 meruňky, nevím čím to je. Dva z nich byly cca 15ti leté, jden 5ti letý a jeden loni napodzim zasazený. Mohu na jejich místo vysadit nové a jakou odrůdu by jste mi doporučili.  Zahrada je v polabí u Roudnice nad Labem. Prodejcům již navěřím, aby prodali tak to vychválí a skutek utek.   Děkuji   Josef

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 29.181 (?), 9.10.2012 18:53

Příčin může být mnoho. Letos bych vsadil na tuhé mrazy, u Prahy bylo -25°C.

Kolik máte stromů? 4 ze 100 by nebylo tak moc.

Zkontrolujte, zda nejste v mrazové kotlině, lepší je svah k Labi, to spodní část terénu ohřívá.

Starší meruňky podléhají mrtvici s nejasnými příčinami, stromy by bylo nutno vidět. Po posouzení rizik by se teprve dalo uvažovat o náhradní výsadbě. J.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 95.84 (?), 9.10.2012 21:13

Kromě tutově odolné odrůdy (z československých např. Beta, Darina, Leala, Veharda, Vegama, ze zahraničních Harcot, Veecot, Orangered, Bergeron)  zvolte spíše slivoňovou podnož. Např. WAKO. Pokud tedy nemáte písčitou půdu ve svahu. Vysaďte ji v říjnu poblíž neseverní strany nějaké budovy. Jámu vykopejte tam, kde předtím meruňka nebyla a nešetřete na rozměrech. Sám jsem dneska dokončil jámu 100x100x70 cm a vyplnil jsem ji optimálním substrátem. Přitom mám velmi příznivé klimatické podmínky. Chci mít nejrannější meruňky (Early Blush). Takže jsem také opatrný a možná budu neúspěšný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz