Meruňky 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?)
7.7.2025 13:06

MH: Ještě bych se vrátil k tomu, co tady mám. Sefora vypadá do budoucna nadějně. Hlavně pokud budou plody takto silně sladké a zároveň výrazně meruňkové. Davidova Carmentop (Batistini) je také velmi dobrá. Dostatečně aromatická s nepatrnou, příjemnou kyselinkou. Plody předčily kvalitou 99% plodů Wondercotu na kterém je naroubovaná. Odolnost proti mrazu v květu nebude valná ani u jedné z těch třech. K Medové, Citronce, Koolgatu atd. gratuluju. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 2.7.2025 13:04

Na Sefoře mám letos první plody. Přesně nevím, kdy raší, ale zatím vždycky zmrzla. Soledane - neSoledane jsem chtěl zrušit, protože nevím, jestli je pravé. Zřejmě to bude velkoplodá odrůda, protože i když stromek znovu táhnu od spoda, má opět asi čtyři solidně velké plody. Chuť se v minulých letech jaksi nedostavila. První měkčí Carmentop sice nebyla úpně měkká, ale i tak má celkem nadějně aromatickou chuť, určitě lepší než v minulosti Soledane - neSoledane. Máš pravdu s tím Orangeredem, že chuť trochu připomíná některé COTY. Leskory jsou sice bez líčka, ale ty které spadnou a mají rozplývavou konzistenci jsou famózní. Zdaleka ne každá meruňka je v této konzistenci tak výrazně meruňková a lahodná. Například ty padané Wondercoty byly totálně mdlé. Taky bez líčka jako Leskory. Mohlo by se říct, že ta chuť je mdlá kvůli příliš mnoha plodům, ale třeba Ceglédi Óriás měla dva plody a i když byly docela velké, podobné VP, chuť byla také úplně mdlá. Letos má Ceglédi plodů dost.

Carmentop
Carmentop
Leskora
Leskora
Soledane
Soledane

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (601) - 49.37 (?), 2.7.2025 17:46

Krásne teplé počasie urýchľuje dozrievanie marhulky majú nádhernú farbu Orange Rubis je obratá bola výborná na Leskore je ešte polovica marhúľ tie sa zajtra oberú, Sonnenschein práve dozrela síce malé marhulky ale štavnaté a sladké ostatné odrody sú krásne vyfarbené zrelé budú za pár dní.

Marhule
Marhule

host - 213.87 (?), 2.7.2025 21:38

Tu Cegledi Orias jsem znova přirouboval, někde jsem četl, že to byla výborná velkoplodá odrůda kvalitou jako Maďarská... to je divné. Podobně Cegledi Bibor má být taky kvalitní. Soledane asi máš to samé, taky mám velké plody na Soledane, ještě nejsou zralé.

První měkké Leskory jsou dobré, hutná meruňková chuť, stále ale většina zraje pomalu a opožděně tak čekám... Druhá Leskora v druhé zahradě má plodů míň a ty už jsou měkké.

Korzár - pěkné, dokonce i ty španěské jak vám plodí, Valorange pěstují v Murcia. yes MH

První měkké Orangered
První měkké Orangered

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 2.7.2025 22:40

Nejlepší Leskory jsou ty, co spadnou. Ty na stromě jsou sice na omak měkčí, ale ještě to není ono. Koštoval jsem druhou Seforu a je to slaďák podobný Orangeredu, ale snad ještě sladší. Docela hodně mě mrzí, že mi ti podvodníci poslali místo Orange Rubis ten další Goldrich. Ten Orange Rubis může být slušná, raná meruňka. Nevím, kde se vzal pod VP jeden zralý plod, zřejmě z velmi brzo rozkvětlého květu, ale tahle meruňka je fakt nepřekonatelná.

Leskora
Leskora
Flekatý Tomcot
Flekatý Tomcot
Lillycot
Lillycot

host - 29.108 (?), 5.7.2025 16:44
Včera jsme sklidili poslední Leskory a dnes spadl první zralý Koolgat, okamžitě sněden bez fota vynikající šťavnatý. Marek.
Koolgat
Koolgat

host - 234.121 (?), 6.7.2025 0:00

Silvercot tu nikto nechváli?

host - 213.87 (?), 6.7.2025 9:58

Ten Orangered má celkem kvalitní dužinu, středně sladkou, pevnou, spadlý z výšky se nerozpleskne tak jako Leskory. Sladší Sefory by byly fajn yes

Dozrává Citronka, plody jsou bledší připomínající i tvarem citron, minulý rok měly i citronovou kyselinku, ale letos jsou zcela bez ní.

Zraje i Canino, jen slabě vybarvující meruňka středomoří, větší plody, velmi aromatická, trápím ji v květináči, svůj potenciál může ukázat snad až na stromě - jediný problém u ní je brzké rašení, podobně jako Tsunami vymrzá narašená v zimě.

Začínají zrát meruňky Medová, ty ještě nejsou měkké, zřejmě díky sladkosti se o ni zajímají už víc jak týden mravenci. smiley 

Koolgaty vám Marku tedy pěkně navazují na Leskory, o zrání Koolgatů jste myslím psal, že je u nich dlouhé - postupné?

Silvercot by mě taky zajímal, v sadech (slovensko) prý pěstují Silvercoty na větších plochách.  MH

Citronka
Citronka

host - 213.87 (?), 6.7.2025 9:59

Canino. 

Canino
Canino

host - 213.87 (?), 6.7.2025 10:01

Medová. MH

Medová
Medová

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 7.7.2025 13:06

MH: Ještě bych se vrátil k tomu, co tady mám. Sefora vypadá do budoucna nadějně. Hlavně pokud budou plody takto silně sladké a zároveň výrazně meruňkové. Davidova Carmentop (Batistini) je také velmi dobrá. Dostatečně aromatická s nepatrnou, příjemnou kyselinkou. Plody předčily kvalitou 99% plodů Wondercotu na kterém je naroubovaná. Odolnost proti mrazu v květu nebude valná ani u jedné z těch třech. K Medové, Citronce, Koolgatu atd. gratuluju. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz