Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 24.6.2025 13:21
Myslím taky, že ta Tsunami bude jedna z nejlepších velmi raných. Poslední dny sbírám padané Pricie, většina padá už marmeládové konzistence, jsou vynikající Docela záhada se jeví nová velmi raná meruňka, možná by se mohlo jednat o Borsalino ale taky nemuselo, uzrála mezi těma nejranějšíma, včera už samy spadly, mnohem vyšší cukernatost 15-23% Brix, vynikající chuť s lehkým náznakem ananasu - zřejmě díky cukernatosti. Ta záhada je, že kvetla o 10 dní později než Netyrinthos/Pricia. Nevím, možná se jednalo o opožděné květy z pozdně letního obrostu - mám jen jendnu přiroubovanou větévku na test. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 24.6.2025 17:57
A to jsem si myslel, že Spring Blush je lepší jako ty nejranější Tsunami, takže Tsunami fakt povedená odrůda. Wondercot nevím, ještě ani plod, opět vymrznul v pupenech, ale mám ho jen na malém stromku. Borsalino od MF není, ale musí se ještě otestovat znova, hlavně kdy pokvete, protože velmi raná meruňka kvetoucí pozdě jako broskve snad neexistuje, všechny velmi rané odrůdy meruněk mají jedno společné - brzo raší a brzo kvetou a zmrznou. Jen ta Pricia jako jediná z velmi raných předčasně v zimě nenaraší, takže aspoň v květních pupenech je odolná, to má vpodstatě i napsáno v popisu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10622) - 70.240 (?), 25.6.2025 10:22
Když ti Wondercot náhodou nezmrzne, tak ho protrhej. Plody jsou docela velké a tak to klame. Ty největší jsou obstojné, sladké s podobnou chutí jako u Mayacot. U té Pricie tvrdí muziku vyloženě ty kyseliny. Ty fádní plody jsou bez nich. Tsunami mě tak nadchlo, že si nechám i to falešné Fardao, což je taky Tsunami. Spring Blush nebyl nikdy tak dobrý jako Tsunami. Mayacot jsem bral minulý rok úplně jinak, když to byly jediné meruňky, letos měly velkou konkurenci. Celkově se zdají "cot" meruňky spíše sladší, méně aromatické. Snad něco jako Orangered. Ten Wondercot neodepisuju, mám na něm i roub Carmen top, plody jsou ještě zelené.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 25.6.2025 15:43
Malé výborné plody Leskory a obří meruňky Koolgátu, s příchutí tropického ovoce a později pak i broskve. Ten Koolgat začne zrát tak za týden a pak po celý červenec, ještě je něm spousta zelených meruněk.
Marek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 25.6.2025 19:18
Tak vidím aspoň na tvé fotce pěkné Wond... Zázrak coty , holt je to meruňka pro španělsko.
Marku takže u vás už jsou Leskory zralé marmeládové?
U mě severovýchod ještě Leskory nejsou, i když první vybarvenější už se dají jíst, ale není to ono, Leskory jsou nejlepší ty padané.
Na foto poslední padané Pricie - už končí, sbíral jsem 2x denně, padané jsou nejlepší, téměř bez kyseliny, poctivá meruňková chuť, výborné. Dole na foto 2 spadlé Magiccoty, zrají v okně mezi těma nejranějšíma (Pricií) a Leskorou, to je teď... Magiccot je ten typ meruňky s chutí spíše do exotického ovoce... to se projeví jen u dobře vyzrálých a sladkých plodů, je to taky meruňka pro španělsko, v zimě vymrzla v pupenech, zůstalo jen pár plodů. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 89.87 (?), 25.6.2025 20:56
Dneska začaly Leskory padat pane MH, naprostá většina ale na stromě drží jak přibitá. Ten můj Koolgat Petře rád praská ve švu, listy mají ostrou špici a taky vyholuje.
Marek.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|