Meruňky 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?)
25.6.2025 17:18

Já mám Koolgat ještě zelený, tak to možná ani není Koolgat, Marku. Krásně žluťoučké meruňky, pane Waltře, máte radost? MH: Martine, jeden Wondercot byl skvělý, ale jen jeden z mnoha. Měla jich tam holt zůstat polovina. Jenomže za kolik let se dočkáš nějaké úrody, když pořád zmrzají.

Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 24.6.2025 12:41

TSUNAMI je jednak nádherná meruňka a navíc chuťově výborná, výrazná. Přitom je na stromku možná také příliš mnoho plodů. Vypadá to, že poměrně slušně velké plody jsou i na Wondercotu, ale chuť těch padaných je dost mizerná. Naopak u Tsunami jsou skvělé i ty nejmenší padané plody. Choulostivé na mráz jsou obě stejně. Vzpomínám si na Davida, jak mně kdysi říkal, že Wondercot nemá moc dobrou pověst z hlediska kvality plodů.

Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Tsunami
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Tsunami
Tsunami

host - 213.87 (?), 24.6.2025 13:21

Myslím taky, že ta Tsunami bude jedna z nejlepších velmi raných. yes Poslední dny sbírám padané Pricie, většina padá už marmeládové konzistence, jsou vynikající cheeky Docela záhada se jeví nová velmi raná meruňka, možná by se mohlo jednat o Borsalino ale taky nemuselo, uzrála mezi těma nejranějšíma, včera už samy spadly, mnohem vyšší cukernatost 15-23% Brix, vynikající chuť s lehkým náznakem ananasu - zřejmě díky cukernatosti. Ta záhada je, že kvetla o 10 dní později než Netyrinthos/Pricia. Nevím, možná se jednalo o opožděné květy z pozdně letního obrostu - mám jen jendnu přiroubovanou větévku na test. MH

Nová velmi raná meruňka
Nová velmi raná meruňka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 24.6.2025 14:26

Borsalino a spol. to byl nějaký film. Pokud máš roub od Milana Fialy, tak by to mohlo být pravé. Na Sudropu je ta padaná, měkká Pricia mdlejší, ale jinak příjemně překvapila. Ty největší plody na Wondecotu mají nějaké náznaky, ale zřejmě to bude náročnější odrůda na pěstování. Ty menší plody jsou jen "voda". Od špičky žloutne Sweetred a Pinkcot. Jinak příliš mnoho plodů například na Spring Blush ten Wondercot určitě v chuti převyšuje. Ale od jakživa mívá Spring Blush sušší dužninu, takže Tsunami bude těžko konkurovat. Jsem zvědavý na tu Seforu, mohla by zrát krátce po Leskoře. Jinak je ale NEmrazuodolná.

Sefora
Sefora
Radka
Radka
Spring Blush
Spring Blush

host - 213.87 (?), 24.6.2025 17:57

A to jsem si myslel, že Spring Blush je lepší jako ty nejranější Tsunami, takže Tsunami fakt povedená odrůda. Wondercot nevím, ještě ani plod, opět vymrznul v pupenech, ale mám ho jen na malém stromku. Borsalino od MF není, ale musí se ještě otestovat znova, hlavně kdy pokvete, protože velmi raná meruňka kvetoucí pozdě jako broskve snad neexistuje, všechny velmi rané odrůdy meruněk mají jedno společné - brzo raší a brzo kvetou a zmrznou. Jen ta Pricia jako jediná z velmi raných předčasně v zimě nenaraší, takže aspoň v květních pupenech je odolná, to má vpodstatě i napsáno v popisu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 25.6.2025 10:22

Když ti Wondercot náhodou nezmrzne, tak ho protrhej. Plody jsou docela velké a tak to klame. Ty největší jsou obstojné, sladké s podobnou chutí jako u Mayacot. U té Pricie tvrdí muziku vyloženě ty kyseliny. Ty fádní plody jsou bez nich. Tsunami mě tak nadchlo, že si nechám i to falešné Fardao, což je taky Tsunami. Spring Blush nebyl nikdy tak dobrý jako Tsunami. Mayacot jsem bral minulý rok úplně jinak, když to byly jediné meruňky, letos měly velkou konkurenci. Celkově se zdají "cot" meruňky spíše sladší, méně aromatické. Snad něco jako Orangered. Ten Wondercot neodepisuju, mám na něm i roub Carmen top, plody jsou ještě zelené.

host - 200.242 (?), 25.6.2025 15:43
Malé výborné plody Leskory a obří meruňky Koolgátu, s příchutí tropického ovoce a později pak i broskve. Ten Koolgat začne zrát tak za týden a pak po celý červenec, ještě je něm spousta zelených meruněk. Marek.
Leskora a Koolgat
Leskora a Koolgat

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2290) - 95.128 (?), 25.6.2025 15:30
Je to letos slabé, 2. mrazovou noc v dubnu jsem na 2 hodiny usnul a nezapálil včas parafínovou svíci, mráz -2st. možná půlku květú spálil. K tomu ještě přirozený propad během růstu a výsledek je tak maximálně 10kg celkem. Plody jsou letos na tuto odrůdu až příliš velké. Ale ta chuť! S tím se podtržené meruňky v obchodech nemohou srovnávat. Walter
odrůda Karola 25.6.
odrůda Karola 25.6.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 25.6.2025 17:18

Já mám Koolgat ještě zelený, tak to možná ani není Koolgat, Marku. Krásně žluťoučké meruňky, pane Waltře, máte radost? MH: Martine, jeden Wondercot byl skvělý, ale jen jeden z mnoha. Měla jich tam holt zůstat polovina. Jenomže za kolik let se dočkáš nějaké úrody, když pořád zmrzají.

Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot
Wondercot

host - 213.87 (?), 25.6.2025 19:18

Tak vidím aspoň na tvé fotce pěkné Wond... Zázrak coty smiley, holt je to meruňka pro španělsko. 

Marku takže u vás už jsou Leskory zralé marmeládové? 

U mě severovýchod ještě Leskory nejsou, i když první vybarvenější už se dají jíst, ale není to ono, Leskory jsou nejlepší ty padané. 

Na foto poslední padané Pricie - už končí, sbíral jsem 2x denně, padané jsou nejlepší, téměř bez kyseliny, poctivá meruňková chuť, výborné. Dole na foto 2 spadlé Magiccoty, zrají v okně mezi těma nejranějšíma (Pricií) a Leskorou, to je teď... Magiccot je ten typ meruňky s chutí spíše do exotického ovoce... to se projeví jen u dobře vyzrálých a sladkých plodů, je to taky meruňka pro španělsko, v zimě vymrzla v pupenech, zůstalo jen pár plodů. MH

Padané Pricia + 2x Magiccot
Padané Pricia + 2x Magiccot

host - 89.87 (?), 25.6.2025 20:56
Dneska začaly Leskory padat pane MH, naprostá většina ale na stromě drží jak přibitá. Ten můj Koolgat Petře rád praská ve švu, listy mají ostrou špici a taky vyholuje. Marek.
Opět Leskora a Koolgat
Opět Leskora a Koolgat
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty